Hopp til hovedinnholdet

Har en venninne som sliter psykisk

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en venninne som betyr utrolig mye for meg. Jeg har kjent henne i 11år nå og hun har alltid vært så veldig glad, morsom og hyggelig. Hun har slitt psykisk lenge nå, begynte for rett under to år siden, så ble det bedre, men for et halvt år siden ble det ille igjen og nå har det aldri vært verre. Hun har ikke problemer med å snakke om det til nære venner, men hun nekter å få hjelp. Når jeg nevnte at jeg ville snakke med foreldrene hennes så ble hun veldig opprørt. Hun nekter å snakke med helsesøster, lege, psykolog eller noe sånt. Det at jeg og vennene er omsorgsfulle og støttende hjelper, men ikke i lengden. Jeg hadde håpet oppe lenge i begynnelsen, men nå vet jeg ikke hvilken utvei jeg har. Jeg har prøvd å snakke med han andre som vet om dette, men han sier at han heller ikke vet hva mer vi kan bidra med. Nå lurer jeg bare på hva jeg kan gjøre når hun er så avvisende til profesjonell hjelp, eller å fortelle det til foreldrene sine.

Besvart 28.10.2018 10:24
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg og kontakter ung.no på vegne av venninnen din. Jeg er enig med deg i at det er begrenset hva dere kan få gjort utover det å være en god venn og støtte. Kanskje dere også kan være gode å være sammen med, og at hun klarer å tenke på noe annet enn det som er vanskelig når hun er sammen med dere? Det kan også være god hjelp. 

Noen ganger er det å være en god venn, å si i fra til en voksen. Har du spurt om hva som er grunnen til at hun ikke vil ha annen hjelp? Er det vanskelig om foreldrene blir involvert? Bærer hun på en vond hemmelighet som hun er redd hun må fortelle om? Er hun skamfull for noe? Eller sliter hun med skyldfølelse? Det er gjerne vonde følelser som gjør det vanskelig å snakke med noen sånn at det hjelper.

Ta eventuelt kontakt med lærer eller helsesøster. Kanskje en voksen på skolen kan ta kontakt med henne og si at de ser at hun har det vanskelig og at de gjerne vil hjelpe? Kanskje det er mulig å finne en løsning på dette uten at en voksen sier at det er du som har sagt i fra? Hvis du kjenner at det er riktig å snakke med en voksen så kan du gjøre det. Snakk eventuelt med dine foreldre om det i første omgang. Du kan også starte med å si til helsesøster at du ikke vet hva du kan gjøre og at du ikke vil si hvem det gjelder. Det kan også være at venninna di blir sint med en gang, og så takker deg etterhvert hvis hjelpen hun får hjelper? Uansett så er det av omsorg og godhet du sier i fra til en voksen som kan hjelpe. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser