Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg ofte kvalm og litt redd på en måtte men hver ikkje hvorfor...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler meg ofte kvalm og litt redd på en måtte men hver ikkje hvorfor. Får også litt vondt i brystet og det er liksom som om hjertet dunker fort og jeg er kvalm/redd samtidig. Denne følelsen kan komme helt plutselig men er ofte før jeg skal no som på skolen eller bare bere med venner. Hva kan gjøre det og hvordan få følelsen til å slutte? Jeg lurer på en ting litt kan jeg vere sammen med sønn til kona til søskenbarnet mitt eller er det rart? Håper på svar fort det første spørsmålet er viktigast

Besvart 28.10.2018 09:57
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du beskriver følelser som vondt i brystet, hjertet dunker fort og du blir kvalm og redd samtidig. Dette kan skje når du skal prestere noe å skolen.

Dette høres ut som angstsymptomer. Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner.

Dette er ikke farlig, men kan oppleves som skremmende når det står på. Angstanfall er en naturlig respons på at hjernen tror du er i fare og vil hjelpe deg til å komme deg vekk fra situasjonen. Det blir da sendt ut signaler til hele kroppen som gir ulike symptomer. Dette er helt ufarlig men kan oppleves som veldig ubehagelig.

Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen din om dette. Da kan du få hjelp til å takle angstanfallene nå de kommer. Du kan også lese artiklene jeg har lagt ved under.

Jeg kan ikke se noe problem i at du er sammen med sønnen til kona til søskenbarnet ditt :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser