Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med at jeg føler meg helt nummen, liksom at jeg på en måte ikke føler noen ting, jeg får fysiske reaksjoner som latter, gråt osv men føler på en måte ingenting hvis det gir mening? jeg er veldig mye sint og det er egentlig det eneste jeg klarer å føle på. jeg sitter mye alene også fordi jeg ikke klarer å bli kjent med andre mennesker, kommunikasjon er noe jeg fysiske ikke klarer til tider. jeg har ingen jeg kan snakke med fordi jeg sliter såpass med kommunikasjon at jeg ikke klarer. nå nylig har vi funnet ut at en i vår nærmeste familie er dypt deprimert og det får meg til å tenke på om jeg kan være det. jeg husker nesten ingenting noe som gjør at jeg sliter en del på skolen og rundt andre mennesker. jeg er ikke motivert for noe som helst og alt flyter på en måte rundt meg. jeg har omtrent ingen kontroll over hva jeg gjør med kommunikasjon, ting bare kommer ut uten at jeg vil det som gjør at jeg sårer eller gjør andre mennesker sinte. hva gjør jeg?

Besvart 27.10.2018 17:58
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som du har det veldig vondt og jeg blir bekymret for deg.

Det å miste kontakten med følelsene sine kan oppleves veldig skremmende. Jeg opplever at du er bevisst på hva som skjer med deg. Det er en god egenskap.

Har disse vanskene som du beskriver kommet plutselig eller kan du se de i sammenheng med noe som har skjedd? Har du opplevd noe stressende, skremmende eller vanskelig den siste tiden?

Jeg råder deg til å kontakte noen med engang som du kan få hjelp hos. Foreldrene dine kan være gode støttespillere når man har det vanskelig. Jeg råder deg også til å kontakte fastlegen din, helsesøsteren på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. Du skriver at du ikke har noen å snakke med fordi du strever sånn med kommunikasjonen. Hva med å skrive ned i et brev hvordan du har det og hva som er vanskelig for deg? Ville det vært til hjelp?

Dersom du trenger noe mer akutt vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111 eller chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er her for deg og vil kunne gi deg hjelp.

Du forteller også at du strever med å huske ting. Det er mange som strever psykisk som opplever at de glemmer mer enn vanlig. Langvarig stress har en negativ effekt på hukommelsen. Dersom du er deprimert vil du også kanskje ha mindre kapasitet til å få med deg ting som skjer rundt deg, ha lettere for å bli avledet og ikke ha overskudd til å være ordentlig til stede. Dette vil igjen påvirke hvor mye man husker. Dersom dette henger sammen med at du strever psykisk vil disse vanskene være midlertidige. Når du føler deg bedre vil du også mest sannsynlig huske bedre også. 

Jeg sender deg mange gode tanker! Ta godt vare på deg selv. 

  

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser