Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler på press på skolen og et kroppspress.

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg er en jente som har ganske mye problemer med press idag fikk jeg karakter 3+ i matte som jeg vanlig vis pleier å være veldig god i men jeg begynne å gråte og var lei at jeg fikk den karakteren siden alle guttene i klassen roper alltid ut at de fikk 6 eller 5 og jeg føler veldig på kropps press siden jeg veier 49 kg og er ca. 159 cm og jeg føler meg tjukk og det er også en gutt jeg liker men alltid så tørr jeg ikke å snakke med han siden jeg alltid tenker at det er noe galt med meg

Besvart 30.10.2018 13:59
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er lei deg og har det vanskelig om du har alle disse tankene om at du ikke er god nok, er noe galt med deg og er tjukk. Det er tanker som er både urettferdige og unyttige og vil naturlig nok gi deg følelsen av at du er presset. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få råd om hva du kan gjøre.

Men mange unge opplever et press på mange områder i livet, og du er slett ikke alene om dette. En sammenligner seg med andre og blir mer og mer kritisk til seg selv, som igjen ødelegger selvbildet og gjør en trist og lei. Dette får vi mange spørsmål om, og har derfor flere artikler om dette temaet som jeg legger ved svaret og anbefaler deg å lese.

Men for å hjelpe deg selv, kan du først og fremst forsøke med å begynne å "gi litt blaffen" i tankene som kritiserer deg, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Det kan i tillegg, være til god hjelp å gjøre noe annet, som å snakke med noen, høre på musikk, være fysisk aktiv, begynne med en hobby, lese en bok, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med de du vet er glad i deg. Noen har stor nytte av å forsøke teknikken "mindfullness", søk dette opp på nettet og øv deg på noen enkle øvelser.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. 

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når livet føles vanskelig og urettferdig.

Så snakk med noen voksne som du stoler på. Det kan være foreldrene dine eller helsesøster på skolen. Da kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og finne gode tanker å erstatte de negative tankene med. Nemlig at du er god nok som den du er. Og at du faktisk vet at det er mange som er glad i deg.

I tillegg er det godt å få trøst og oppmuntring når en synes livet er vanskelig. Dette er voksne, og spesielt foreldre gode til. I tillegg er det viktig at du øver deg på å trøste deg selv når du ikke har det så bra, eller blir skuffet over egne prestasjoner. Unngå å kritisere deg selv og vær mer opptatt av det du faktisk får til.

Å skulle snu sin måte å tenke på om seg selv og andre, kan ta litt tid. Vær tålmodig med deg selv og de rundt deg og forsøk å unngå å se etter bevis på at den negative måten du tenker på stemmer med virkeligheten. 

Ellers har jeg lagt ved noen andre artikler som jeg mener du kan ha nytte av.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa av press på skolen?

Opplever du press på skolen, hva gjør det med deg? Kommenter gjerne hvordan du opplever det i kommentarfeltet som kommer opp når du har stemt.

Gå til vote

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser