Hopp til hovedinnholdet

Har jeg Borderline? Hvem kan jeg snakke med om mine psykiske plager?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har vært lenge usikker på om jeg har en slags psykisk lidelse for har over en lang periode nå slitt mye med psyken. Jeg tok derfor flere tester på nettet og av de testene har jeg skåret nesten full score på at jeg har noe som heter borderline. Jeg tør ikke kontakte fastlegen min eller snakke med andre voksne. Vet at man ikke skal stole på alt man leser på nettet men vil ikke og orker ikke ha det slik som jeg har det nå. Til venner og familie later jeg som om alt er bra men jeg vet det ikke er det. Jeg er bare veldig sliten og orker ikke ha det sånn her mer.. Har virkelig prøvd å komme meg videre og prøve å være så opptatt at jeg "glemmer" hvordan jeg egentlig har det. Men nå funker det ikke lengre. Er det noen jeg kan snakke med men fortsatt være anonym? Takk for svar!

Besvart 25.10.2018 20:07
 

Svar
Hei, jente 19 år.

Å gå rundt med følelsene du beskriver kan jeg forstå er veldig vanskelig. Det høres også ut som det er vanskelig for deg å snakke med andre om hvordan du egentlig har det. Du er modig som nå tar kontakt med oss på ung.no - tusen takk for at du gjør det!

Mange av symptomene ved diagnosen Borderline Personlighetsforstyrrelse handler om følelser som svinger, blir veldig sterke og vanskelig å håndtere. Og relasjoner som svinger og er krevende å stå i. For de som har denne personlighetsforstyrrelsen vil vanskene dominere livet, og hjelp fra andre vil være viktig. Men, det er også mange som opplever de samme symptomene i vanskelige perioder av livet, uten at de har en personlighetsforstyrrelse. En berg-og-dal-bane av ensomhet, frykt for å bli avvist eller forlatt, brusende sinne, følelsen av å ikke være god nok eller å føle seg helt tom. Å ha slike følelser, som man strever med å håndtere er ikke noe du du trenger å sjule. Det er mange her ute som ønsker å forstå og støtte deg i det.

Ringer du Mental helse på telefonnummer 116 123 får du snakker med en flink rådgiver, helt anonymt. De har også åpen chat mandag og onsdag kveld (www.sidetmedord.no/index.php/Om-Sidetmedord.no). Kirkens sos har også både telefontjeneste og chattetjeneste åpen hver dag for de som trenger noen å snakke med, helt anonymt.

Jeg håper også du finner noen du kan stole på, som du kan dele hvordan du egentlig har det med. Dette er vonde følelser å ha, og de blir nok enda vondere av at du bærer de alene og holder de sjult inni deg. Å fortelle alt på en gang kan føles helt umulig, men kanskje du kan åpne deg litt til noen du stoler ekstra på? 

Jeg sender deg mange varme tanker!

Vennlig hilsen psykologen i ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser