Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli tryggere på muntlige presentasjoner?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan man kan bli kvitt nedlatende tanker under presentasjoner, jeg har vansker med å rive meg vekk fra manus fordi jeg er redd for å glemme ord og begrep. Jeg tør heller ikke å se opp å få øyekontakt med publikumet, jeg blir veldig ukomfortabel, svetter og blir rød i fjeset. Jeg blir ofte frustrert på meg selv, jeg vet at jeg ikke skal bry meg om hva endre tenker om meg, men det er jo nesten helt umulig. Hvordan kan jeg bli bedre i å presentere?? Hilsen frustrert jente :-(

Besvart 27.10.2018 11:46
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om noe som svært mange unge opplever. Det er ikke uvanlig å kjenne på stress rundt muntlige presentasjoner, men her er det nok bare én ting som skal til: øving. Øvelse gjør mester, og jo oftere du trener på å stå foran folk, jo mer naturlig vil det bli. Det er også lettere å føle seg trygg dersom man kan stoffet svært godt fra før, og dersom du øver foran speilet eller tar opp deg selv på lyd/film blir du bevisst på hvilke deler av framføringa du eventuelt sliter med. Det er mye god læring i å se på seg selv, så dette er nok mitt beste tips. I tillegg må du huske på at de andre som ser på deg sannsynligvis ikke er noe bedre selv, og derfor sannsynligvis ikke vil legge merke til om du sier noe "feil" eller om du er nervøs - de er nok like opptatt av andre ting inni hodet sitt, som det som skjer rett foran dem. 

Jeg håper dette var til hjelp. Ta en titt på artiklene nedenfor, der finner du også en del tips og råd. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser