Hopp til hovedinnholdet

Er det å være sosial på mobil positivt eller negativt?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hva er det negative og positive ved å burke mobil når det gjelder å kommunisere med andre. Jeg vet at du da er mindre sosial, men kan du få sosiale problemer med det. I såfall hvilke? NB: dette er ikke en skole oppgave, dette er noe jeg lurer på selv!

Besvart 28.10.2018 20:26
 

Svar
Hei, gutt 14 år

Det er et godt spørsmål du stiller - tusen takk for at du skriver til oss. 

Som du selv skriver er det mange både positive og negative sider ved det å være sosial via mobilen, eller på internett og sosiale medier.

Kommunikasjon er et veldig stort tema, og det er mange mange måter å kommuisere på. Å snakke med andre, skrive til andre, smile, sende bilde, rope, bruke emoji, gråte, klemme eller kysse, sende et blikk... Vi bruker alle sansene våre når vi er sosiale.

Når vi kommuniserer over telefon pleier vi å skrive til hverandre, eller sende et bilde, film eller en emoji. Dette er også kommunkasjon, og en måte å være sosial eller i kontakt med andre på. Denne typen kommunikasjon bruker ikke alle sansene - du kan ikke se ansiktsutrykket på den som skriver, klemme emojien eller personen på filmen, eller høre hva bildet sier. Derfor mener vi at kommunikasjon på mobilen, eller andre sosiale medier ikke kan erstatte den direkte ansikt-til-ansikt kontakten. 

Når man kommuniserer ansikt-til-ansikt vil man merke reaksjonen til den andre med en gang. Kommunikasjon via mobil er ofte forsinket. Altså at det er en liten pause mellom man har sendt, til man får svar. De som forsker på sosial kontakt og kommunikasjon mener dette er et viktig skille mellom det å være sosial direke, og det å være sosial på nett/mobil. F.eks. snakker vi om at "latter smitter". Dette er et eksempel på kommunikasjon hvor det ikke er en forsinkelse. 

Mobilen kan hjelpe oss til å kunne være sosiale nesten akkurat når vi vil, med hvem man vil. Mange opplever å være mindre ensomme og mer sosiale når man kan bruke mobilen, og det er veldig bra. Mobilen hjelper oss til å kunne være sosiale med venner som bor på andre siden av jorden, med mamma og pappa når vi flytter ut, venner som flytter, eller når vi ikke kan reise ut for å treffe venner eller familie. På den måten blir vi kanskje mer sosiale når vi også kan være sosiale på mobilen?

Vi mennesker er skapt som sosiale dyr. Faktist vil en baby som ikke får nærhet og kontakt med andre mennesker dø. Derfor er sosial kontakt og kommunikasjon veldig viktig for oss mennesker. Dersom et mennesker BARE er sosial ved å ha kontakt med andre over mobilen, da tror jeg han eller hun vil få problemer.

På samme måte som man må lære seg hva emojiene kan bety og øve seg på å bruke mobilen (sånn som noen besteforeldre ikke har lært), må man også øve på det å være sosial ansikt-til-ansikt. Dersom man aldri øver eller øver veldig lite vil man kunne oppleve problemer i kommunikasjonen. Ting som er nytt blir ofte skummelt for oss mennesker, og dersom vi ikke øver oss på å være sosiale vil vi kunne bli engstelige i sosiale situasjoner. Derfor: ikke slutt med å være sosial med venner, familie og fremmede, selv om du har kontakt på mobil og via sosiale medier.

Dette spørsmålet har ikke et enkelt svar, men jeg håper du fikk noen nye tanker om positive og negative sider. Jeg har lagt ved en artikkel med noen flere tanker rundt temaet ditt: 5 på gate: sosial på nett?

Vennlig hilsen 

Psykologen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Viktig å vite om Facebook og personvern

facebook.com

Personlig informasjon på Facebook kan være opplysninger som er attraktive for andre. Er du bevisst på hva du legger ut og deler på Facebook og andre steder på nettet?

Les mer

Lett for å bytte ut leksene med Facebook?

Frister Facebook mer enn lekser? (www.colourbox.com)

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Facebook før leksene - men som blir der.

Les mer

5 på gata: Sosial på nett?

Sosiale medier - 5 på gata

De aller fleste er sosiale på nett i dag. Er det bra? Eller betyr det at vi er mindre sosiale "ansikt til ansikt"?

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser