Hopp til hovedinnholdet

Jeg er trist hver dag, gråter og klarer ikke å tenke ordentlig.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg er veldig trist hver dag, jeg gråter, klarer ikke å tenke ordentlig. Jeg klarer ikke æ forklare hva som gjør meg trist. Jeg prøvde å skrive ned i en bok, men klarte ikke å sette ord på det. Jeg har ingenting selvtillit og det er en veldig dårlig følelse jeg har. Jeg tørr ikke å snakke om dette med noen så jeg trenger noen tips for å bli litt bedre!

Besvart 01.11.2018 21:32
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har det vanskelig nå. Det er ikke lett å føle seg slik du gjør, og samtidig oppleve at du ikke klarer å sette ord på det. Allikevel er jeg glad for at du prøver, og for at du faktisk har prøvd å skrive det ned.

Du er i en alder hvor det skjer mye i kroppen. Puberteten påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Det er vanlig å føle at livet går opp og ned, man er glad det ene øyeblikket for så å plutselig bli veldig lei seg i det neste. Man kan være lei seg og gråte uten å helt forstå hvorfor.

Slik jeg forstår det du skriver har du funnet ut av at du har liten selvtillit og at det gir deg en dårlig følelse. Selvtillit er hvilken tro man har på seg selv. Det er ikke unormalt å ha dårlig selvtillit i ungdomstiden, men heldigvis er selvtillit noe man kan jobbe med, både alene og sammen med andre. Har man dårlig selvtillit får man også lett negative tanker om seg selv. Prøv å utfordre disse tankene litt, og ikke la dem styre deg. Hvis du tenker etter, hva er det familie, venner og andre liker ved deg? En øvelse du kan gjøre er å skrive ned det positive andre sier om deg. Du kan også skrive en liste over hva du tenker er bra med deg selv. I begynnelsen kan det være vanskelig å finne noe å skrive, men det blir enklere etterhvert.  

Mange ungdom tør ikke å snakke med voksne om hvordan man har det, men de fleste opplever at det hjelper. Det er heller ikke alltid vi klarer å finne ut av problemene våre på egenhånd. Da er det ofte hjelpsomt å se det fra en annen vinkel. Snakk derfor gjerne med helsesøster på skolen om hvordan du har det nå.

Lykke til! Vær snill mot deg selv og være din egen bestevenn.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser