Hopp til hovedinnholdet

Føler meg deprimert, kan foreldre søke meg fri fra skolen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hey jeg har lidd med depresjon siden mai har tatt masse tester på internett å er ganske sikker på at jeg er deprimert. føler det at i det siste har det blitt verre og verre mye pga skole osv. har hørt man kan syke melde seg fra jobb vist man er deprimert. kan mamma og pappa søke meg fri eller noe fra skolen i 1-2 uke siden jeg føler jeg trenger det ganske mye nå. å jeg har heller ikke sakt til mamma og pappa at jeg er deprimert og hvordan kan jeg si det? Takk for svar

Besvart 03.11.2018 19:33
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at du har det vanskelig nå og ønsker å finne ut av hvordan du kan få det bedre. Du tror du er deprimert og føler det skyldes skole. Det er flott at du tar tak og prøver å finne ut av hva du kan gjøre.

Det er riktig at man kan sykemelde seg i jobb dersom man er syk og ikke kan jobbe, men det fungerer ikke helt på samme måte når man går på skolen. Alle barn har plikt til å gå på skolen i Norge, og dersom man skal være hjemme må man gi skolen dokumentasjon på fraværet. Vanligvis er det foreldre som sier ifra om at eleven er syk, men hvis man blir langvarig syk kan skolen trenge dokumentasjon fra helsepersonell.

Tunge dager og negative tanker kan vi alle ha innimellom, men hvis dette har vart en stund bør du snakke med noen. Derfor er det fint at du nå tenker på å fortelle hvordan du har det til foreldrene dine. Foreldre vil ofte vite hvordan barna sine har det, selvom noen syns det er vanskelig å si ifra når man har det vanskelig. Prøv å husk på at foreldrene dine også har vært ungdommer en gang, og kan ha slitt med noe av det samme som du gjør nå. Uansett vet de at ungdomstiden er en tøff tid for mange. Det kan være lurt av deg å si til de at du ønsker å prate med dem og avtal tid med dem. På den måten er de forberedt på at det er noe du vil ta opp, og de er ikke forstyrret av andre ting. Fortell dem hvordan du har det nå, hva du føler og tenker på og hvorfor du syns skolen er med på å gjøre at du føler som du gjør.

 

Tilslutt vil jeg minne deg på at skolen har et ansvar for at elever skal ha det bra på skolen. Skjer det noe på skolen som gjør at du ikke har det bra er det også viktig å gi beskjed til skolen slik at de kan hjelpe deg. I første omgang kan det være å si ifra til læreren din.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser