Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når kjæresten sliter veldig med selvmordstanker og vil dø?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei? Jeg er 13 år og kjæresten min sliter veldig med selvmordstanker og selvskading.. hva skal jeg gjøre? Han er egentlig bare klar for å dø? Har vurdert å ringe nødnummeret? Men hvilket nummer er det? Hilsen veldig beskymret kjæreste!!!

Besvart 31.10.2018 10:29
 

Svar
Hei, jente på 13 år!

Takk for at du skriver til ung.no! Jeg forstår godt at du blir bekymret. 

Jeg tror det er lurt at du snakker med noen voksne med en gang. Når det gjelder så alvorlige temaer som liv og død er det viktig at noen voksne får vite. Snakk med dine foreldre eller hans. Fortell gjerne begge om hva som skjer nå! 

Du spør om nødnummer. Dersom man er redd for at noen skal ta sitt liv kan man ringe legevakten på tlf 116 117. De kan hjelpe videre og er vant til slike problemstillinger. Det er også mulig å ringe Alarmtelefon for barn og unge tlf 116 111 for hjelp. 

Jeg tror det er viktig at noen voksne hjelper deg og kjæresten din med det som skjer nå. Du er ung og skal ikke måtte stå med så alvorlige ting alene. Dersom du heller klarer å si ifra til en lærer eller helsesøster så kan de også hjelpe deg med å hjelpe kjæresten.

Det høres viktig ut at din kjæreste kommer i kontakt med noen som kan hjelpe han. Han kan få hjelp ved å oppsøke helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller ved å gå til fastlegen sin. Alle disse stedene jobber det voksne som er vant til problematikk som omhandler selvskading og selvmordstanker. Det er også viktig at han må få hjelp til å ta tak i dette selv, det er aldri ditt eller noen andre sitt ansvar at andre har det vanskelig. Det beste du kan gjøre er å oppmuntre han til å søke hjelp og å si ifra til voksne. Ikke sitt alene med så alvorlige ting som dette. 

Ønsker dere begge masse lykke til og sender en stor klem! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser