Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er på vei til å bli deprimert, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært deprimert en rekke ganger før og nå føler jeg hat jeg er i en overgang/periode på vei til å bli deprimert igjen. Jeg føler meg ikke helt bra og jeg har ikke spist på 6 dager. Jeg har ikke vært hos noen leger eller lignende for å fått bekreftelse på at jeg har vært deprimert, men jeg tar det som en selvfølge etter selvskading, usikkerhet, trøtthet, tristhet, at jeg har følt meg mer død enn levende, lite motivasjon, ubesluttsomhet, søvnmangel, rastløshet osv. Jeg føler at oppveksten min / barndommen min ikke har vært så bra som den burde ha vært. Jeg har blitt flink til å legge ting bak meg, men det popper stadig opp nye spørsmål som jeg ikke kan få svar på. Jeg har tatt imot råd fra familie, venner, lærere osv om å snakke med noen, men dette har bare gjort ting værre for hver gang jeg har prøvd. Jeg er redd for hva som kommer til å skje med meg i nær framtid. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å unngå denne mørke perioden igjen, kan dere hjelpe meg?

Besvart 01.11.2018 11:57
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som du har det veldig vondt og har hatt det en god stund.

Jeg blir bekymret for deg og opptatt av at du får hjelp.

Du sier at du føler at oppveksten din ikke har vært så bra den burde ha vært og at det stadig dukker opp spørsmål som du ikke kan få svar på. Har du forsøkt å snakke med foreldrene dine om det du lurer på?

Du sier også at du har tatt imot råd fra andre om å snakke med noen, men at dette kun har gjort ting verre hver gang du har prøvd. Jeg vet ikke hvem du har snakket med eller hvorfor ting har blitt verre i etterkant, men jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta kontakt med fastlegen din, helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. De vil kunne gi deg gode råd og henvise deg videre til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Her vil du få god hjelp for det du strever med.

Dersom du trenger noe mer akutt vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111 eller chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. De er her for deg og vil hjelpe.

Du skriver at du opplever at du er på vei til å bli deprimert igjen og lurer på hva du kan gjøre for å unngå dette. Det å forebygge eller komme seg ut av en depresjon krever handling, men dette er vanskelig når man er deprimert fordi man har så lite energi. Har du noen gode venner, familiemedlemmer eller andre personer i livet ditt som kan hjelpe deg med gjøre noen av tingene jeg foreslår nedenfor?

  • Ta kontakt med noen av de jeg har nevnt over. De vil kunne gi deg god hjelp
  • Pass på at du får nok søvn
  • Pass på å spise regelmessige sunne måltider
  • Sett av tid til ting du liker eller likte å gjøre. Selv om alt kjennes slitsomt og lite lystbetont ut kan det oppleves godt å gjenoppta en aktivitet/hobby som tidligere har gitt glede og mening.
  • Prøv å hold deg i fysisk aktivitet
  • Vær sammen med mennesker som gir deg energi
  • Minimer stress

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg.

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser