Hopp til hovedinnholdet

Jeg har angst og depresjon, kan jeg ta skolen via nettet, hva gjør jeg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg jeg sliter med depresjon og angst, og angsten har bare bitt verre i det siste, jeg vil ikke gå på skolen har ingen venner på skolen eller i klassen, så, jeg har lurt på om å slutte på skolen og ta vidergående utdanneslse gjennom nett. Men jeg vet ikke hvordan, eller hva jeg g skal gjøre for å få det til eller hvordan jeg skal si det til foreldrene mine, eller noen andre. Og rådgiveren på skolen er håpløs, det går ikke å snakke med hun Jeg er og redd for at eg vil bli isolert men jeg orker ikke å gå på skolen hver dag liksom. Hva ska eg gjør

Besvart 06.11.2018 21:40
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du får tanker om at du ønsker å slutte på skolen om din angst og depresjon øker på og gjør det vanskelig for deg. Om du i tillegg opplever at du ikke har venner på skolen eller i klassen, forstår jeg at du tenker at du heller vil ta studiene via nettet.

Samtidig er det bra at du tenker at skolen er viktig for ditt sosiale liv og at det ikke er bra for deg å isolere deg, og det er jeg enig i at kan være bekymringsfullt. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp for å finne en annen løsning.

Men om du ønsker å vite mer om det er mulig for deg å ta videregående skole via nettet, er det rådgiver på skolen som vet mest om dette. Uansett vil jeg ikke anbefale deg å velge den løsningen, da det er veldig krevende å skulle klare et studie om en ikke har støtte av en lærer og et læringsmiljø. 

Det er også viktig å si at det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv. Men noen ganger kan plagene bli så store at det er viktig å søke hjelp.

For det er mulig å gjøre noe med situasjonen og få hjelp. Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg legger ved svaret og anbefaler deg å lese.

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en slutter å være sosial fordi en ikke har lyst, eller orker. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen og humøret. Eller at en lar være å oppsøke hjelp, fordi en tenker at det ikke nytter eller at det er flaut.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Fortsett heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. Husk at angsten må utfordres for at den skal reduseres. Å følge angsten ved å unngå det ubehagelige, vil angsten bare øke på. Dette kan høres tøft og brutalt ut, derfor er det viktig å få hjelp og støtte.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det kan være fastlegen din, helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet din. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre når de tunge tankene skaper vansker for deg. 

Det er også viktig at du forteller dine foreldre at du har det så vanskelig for tiden. Foreldre er gode til å trøste og oppmuntre, og det er nok noe du kan trenge nå.

Jeg har også lagt ved noen andre artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Videregående opplæring

Her har vi samlet informasjon til deg som snart skal søke videregående for første gang, informasjon til deg som allerede går på videregående skole, og nyttige tips til deg som er lærling i bedrift:Dette og mye mer finner du på ung.no/utdanning/vidutd

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser