Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg drikke alkohol når jeg går på antidepressiva?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har snakket med legen og om noen dager skal jeg på time der vi skal finne antideppresiva jeg kan starte på. Da skal vi gå gjennom bivirkninger og alt dette og sammen finne «de beste» for meg. Jeg sliter skikkelig med nedstemthet, føler alt er håpløst og aldri blir bra konstant, selvmordstanker, mindreverdighetsfølelse, søvnvansker, konsentrasjonsvansker, dårlig hukommelse osv. Jeg skal senere i samtaleterapi men det er enda ventetid og jeg trenger noe med en gang. Men dagen etter jeg starter på disse så skal jeg drikke alkohol, så spørsmålet er om det er noen eller alle typer antideppresiva du kan blande med alkohol? Er det mulig? Hvorfor/hvorfor ikke? Et annet spørsmål er at jeg har en venn som sliter med samme følelser og konsekvenser og vil spørre legen om antideppresiva av samme grunn, men hun lurer på om legen kan nekte henne og få dem? Hvis hun sier hun sliter med samme ting og har gjort det lenge at tablettene er viktig, har legen lov å nekte henne dem da?

Besvart 11.11.2018 19:33
 

Svar
Hei jente 18 år!

Takk for at du sender dette spørsmålet til oss i ung.no. Vi vil gjerne hjelpe.

Først må vi si at vi i ung.no dessverre ikke kan gjøre noen sikker vurdering av dette da vi ikke har innsyn i journal eller mulighet til å få stilt deg oppfølgingsspørsmål. Men vi kan gi deg noen råd.

Vi tenker dette er viktig å ta opp med legen din når dere møtes. Han har oversikt over din sykdomshistorie og hvilke medisiner som er aktuelle for deg.

Det finnes ulike medikamenter for depresjon og angst. Noen kan gjøre at en får forverring av symptomer til å begynne med. Alkohol er et rusmiddel som påvirker hjernen. Alt etter mengde man drikker og den individuelle vil det påvirke oppmerksomhet, reaksjonsevne, søvn og følelsesliv. Antidepressive medisiner virker også på hjernen og vil da sammen med alkohol kunne forsterke påvirkning på hjernen. Mange som sliter med depresjon og selvmordstanker opplever at alkohol forsterker disse symptomene. Generelt sett er det derfor ikke anbefalt å blande antidepressiva og alkohol. I hvert fall ikke i oppstarten på nytt medikament, før en vet mer hvordan kroppen vil reagere på det.

Som nevnt over så har legen din bedre oversikt og kan gi deg en god og helhetlig oppfølging. Vårt beste råd er derfor å være åpen og ærlig med ham. Dette samme rådet gjelder selvfølgelig også venninnen din! Så vil det være opp til din venninnes lege å hjelpe henne med behandling. Det som er en god løsning for deg trenger da ikke å være det for henne, selv om dere to opplever å ha det på samme måte.

Ta godt vare på deg selv og hverandre! Ønsker deg alt godt!

Hilsen psykolog og lege, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser