Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig og mye fravær på skolen, hva slags tilbud finnes det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg sliter veldig med depresjon, angst, sosialangst, skolevegring. jeg har veldig høyt fravær og kan gå uker uten at jeg drar på skole. finnes det en skole, et tiltak eller en privatskole tilpasset for sånne som sliter med dette? jeg trenger virkelig å komme meg på skolen før det er for sent! hilsen Jente 14 år

Besvart 12.11.2018 19:52
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg hører at du har det veldig vanskelig og forstår godt at du lurer på hvordan du skal få det bedre med tanke på skolen.

Du skriver ingenting om du får noe hjelp for dette du strever med. Jeg håper du gjør det, men dersom du ikke gjør det så anbefaler jeg det virkelig å ta kontakt med noen av de jeg nevner under.

Når man har det vanskelig er det viktig å snakke med noen om hvordan man har det. Foreldre kan være gode støttespillere. Mange opplever også at det kan være godt å snakke med en god venn, en lærer man har et godt forhold til eller foreldrene til en god venn.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Fortell de hvordan du har det og hva du opplever. De vil kunne gi deg gode råd og sammen med deg finne ut av hva som vil være godt for deg fremover. Fastlegen din har også mulighet til å henvise deg videre til barne-og ungdompsykiatrisk poliklinikk (BUP), hvor det jobber dyktige fagfolk som kan hjelpe deg til å få det mye bedre.

Når det gjelder muligheter med tanke på alternativ skolegang så er dette noe som varierer fra kommune til kommune, og jeg vet ikke hvor du bor. Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) er rette instans for å vurdere hva slags behov du har på skolen og hvordan det bør tilrettelegges for deg slik at du får det så bra du kan på skolen og klarer å fullføre skolegangen din.

Noen PP-tjenester har egne skolevegringsteam som er til svært god hjelp for barn og ungdommer som strever med skolevegring. Men igjen - dette varierer hos de ulike PP-tjenestene. Undersøk hvordan det er hos deg. Det kan helsesøster hjelpe deg med.

Du er under 15 år og må derfor ta kontakt med PP-tjenesten gjennom helsesøster, Helsestasjon for ungdom, en lærer på skolen eller foreldrene dine.

Jeg har lagt ved noen artikler til deg som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fravær på ungdomsskolen

klasserom (www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Husk at fraværet ditt føres på vitnemålet!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser