Hopp til hovedinnholdet

Søsteren min skriker mye over småting. Er hun psykopat?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en søster på 15 år. Hun skriker mye over småting, blir fort forbanna og det går liksom ikke ann å spørre hun om noe uten at hun tar helt av. Vi trår veldig varsomt i huset alle sammen (mor og far og jeg) og skulle det være at hun ikke forstår ett svar på noe hun har spurt om, (kan være så enkelt som om hun kan se på TV, og hun får et ja men så snakker hun om rettighetene sine osv og ting som ikke er releveant) og da må hun forsikre seg 1000 ganger. Hun skal heller ikke ha et «ja» men et «JA» osv.. altså helt ordrette svar slik hun ønsker. Hun holder oss våkne om kvelden/ nattaen hvis det skulle bli noe som oppstår. At hun ikke er enig i noe eller at hun brått klikker totalt. Da får ikke mamma og pappa hun inn på rommet siden hun er så flink til å snakke for seg og snakker veldig fort mens hun skriker og bærer seg, til veldig sent. Når først mamma får hun til og holde opp etter veeeldig lang tid er veldig trist hjemme. Alle blir slitne. Hva gjør jeg/vi? Er hun psykopat?

Besvart 17.11.2018 17:29
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan dere har det hjemme og hvor bekymret du er for at søsteren din skal være psykopat. Jeg tror ikke du skal bekymre deg over at hun er det!

Det høres ut som søsteren din er i en fase hvor hun har behov for å selvhevde og sette grenser. Dette kan være at hun overdriver på noe vis og det kan være hensiktsmessig at dere får snakket med henne om dette.

Det å være sint er en normal følelse vi alle har og funksjonen er nettopp å ha kraften til å si fra om ting som ikke er greit og til å sette grenser for oss selv.

For noen så kan man ha en mer intens kontakt med sinne slik at det blir voldsomt for de som er rundt.

Jeg vil anbefale dere å snakke med henne om hvordan hun og hennes temperament påvirker dere alle. Det er helt greit å være sint men det skal samtidig ikke være slik at dere andre må liste dere rundt hjemme.

Det er også viktig at dere spør henne om det er noen spesiell grunn til at hun er opptatt av å selvhevde så sterkt og tydelig. Ved å finne kompromisser så kan dere alle få det bedre hjemme og få et hyggeligere miljø uten å være slitne og på vakt hele tiden.

Dersom dette ikke hjelper kan det være at hun kan ha behov for å snakke med noen som kan hjelpe henne å forstå sine reaksjoner og hvordan håndtere disse på en god måte.

Jeg legger også ved noen artikler til dere som kan være til nytte for dere og lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna