Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg kunne få diagnose av BUP etter fylte 18 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg fyller 18 innen en måned, og har nettopp vært hos fastlegen og snakket om ADHD. Han sendte henvisning til BUP videre på samme dag, og da har BUP krav på å gi svar innen 14 dager (før jeg fyller 18). Tingen er a BUP er for de under 18, så vil jeg kunne få diagnose av BUP etter jeg har fylt 18, selv om henvisningen kommer mens jeg er 17?

Besvart 17.11.2018 13:31
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Med stor sannsynlighet så vil BUP vurdere at du bør få hjelp innenfor DPS Psykisk helsevern for voksne (for de over 18 år). Som regel er det slik at henvisningen som er sendt til BUP sendes videre over til DPS for så å inntaksvurderes der.

Selv om henvisningen som er sendt fra fastlegen din kommer inn før fylte 18 år til BUP, så er det kun en måned før du er myndig og dermed hører innunder et annet system (Psykisk helsevern for voksne). I tillegg må det påberegnes ventetid før oppstart etter du er rettighetsvurdert på ca 6 til 8 uker. 

Det er retningslinjer for ADHD-utredning og det er flere ledd som en skal igjennom før diagnosen stilles. Som regel er utredningen ferdig etter noen måneder, avhengig av alder og kompleksitet. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser