Hopp til hovedinnholdet

Kommer jeg til å dø om noen måneder fordi jeg har røykt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og jeg har røyke 5-6 ganger, så nå er jeg veldig redd for å dø. Jeg burde egentlig aldri ha startet med det, men jeg har bare hatt selvmordstanker for tiden. Så jeg lurte på om det går an å fjerne stoffet? + kommer jeg til å dø om noen månder pga Røyken?

Besvart 24.11.2018 17:02
 

Svar
Hei jente 13 år!

Du kommer ikke til å dø fordi du har røykt noen sigaretter. Det trenger du ikke å være redd for i det hele tatt. Kroppen renser ut skadelige stoffer fra røyk som best den kan. Nå som det har gått noen dager er blodet ditt helt fritt for karbonmonoksid og nikotin fra røyken.

Jeg håper du har snakket med noen om selvmordstankene. Dette er ikke tanker du skal gå med alene. Det finnes god hjelp å få når man har det vanskelig, enten det er hjemme, på skolen eller inne i sitt eget hode. 

Du kan snakke med foreldre, helsesøster eller en lærer på skolen om hvordan du har det. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123. Se også tips i vedlagte artikler.

Noen ganger er det så vondt å leve at det føles uutholdelig. Da kan selvmordstanker dukke opp. Men det er viktig at du ikke skader deg selv, og at du forteller en voksen om hvor vondt du har det. Selv om det er vanskelig å tro på det nå, så er jeg helt sikker på at du kommer til å kunne få det bedre hvis du ber om hjelp. Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobak

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser