Hopp til hovedinnholdet

Jeg er MYE redd for å være hjemme alene!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er MYE redd for å være alene hjemme! Dette er ganske kleint siden jeg er 13år. Broren min er 19 å sier at det går en mann igjen i huset vårt.. dette førere ril at jeg blir VELDIG redd for dette!! Søstera mi og mamma drar ti på halv 8 og jeg skal dra 8 til skolen. Jeg må altså være alene hjemme i 40min på morningen. Disse 50min siter jeg inne låst på badet liv redd. Hjertet mitt dunker fort å jeg føler jeg hører mange lyder nedenifra!! Når jeg kommer hjem fra skolen er det rett inn på badet å dietter der i 2 og en halv time. Så sitter meste parten av dagen innelåst på badet liv redd. Jeg har begynt å også drømme om denne mannen. Å jeg tenker på dette HELE tiden!! Jeg får mye hvondt i hode av dette og blir mye sliten!! Jeg har snakket mye med mamma om dette hun sier bare at det ikke er noen her og at jeg må slutte å tenke så mye over det. Hu mener at vis jeg tenker for mye på dette kan det til slutt ta over hele jenten min å jeg kan bli pyshisk syk.Hvordan kan jeg slutte å være redd?

Besvart 27.11.2018 11:36
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Dette høres veldig vanskelig ut for deg. Du er så redd for å være hjemme alene at du sitter innelåst på badet i mange timer om dagen. Slik kan du ikke ha det.

Det er ikke uvanlig for barn og ungdom å være redde for ting. Mange er redde for mørket, redd for å være hjemme alene eller andre ting. For de fleste går det greit å håndtere. De klarer å gjøre ting selv om de er redde. Men for noen, som deg, blir redselen så stor at det påvirker hverdagen.

Når frykten for å være hjemme alene er så stor at du låser deg inne på badet er det viktig å snakke med noen om det. Det er kjempefint at du har sagt fra til mamma, men det virker ikke som hun helt forstår hvor ille det er for deg.

For at frykten din skal bli mindre er litt av jobben å utsette deg for det du er redd for. Det betyr at du bør øve deg på å være hjemme alene mer. Du må ta litt av gangen, for eksempel kan du begynne med å være på badet uten å låse døren. Etter hvert vil du se at det går fint å være på badet uten låst dør og du kan prøve og være på badet med døren åpen. Tanken er at du skal tåle å være redd samtidig som du øver deg på å komme ut fra badet. Det er absolutt mulig å bli kvitt frykten din!

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har god kunnskap om hvordan du kan jobbe med frykten din. Det er lettere å jobbe med noe man er redd for hvis man har noen som heier og støtter deg i det. Helsesøster kan også snakke med mamma om utfordringene dine slik at hun forstår det bedre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Er du mørkredd?

Mørkt soverom på natta (colourbox.com)

Dei aller fleste kjenner til begrepet «mørkredd» og mange har nok også på eit tidspunkt kjent seg utrygge i mørket. Spesielt er det å vere mørkredd vanleg hos barn. Men også ungdommar og vaksne kan oppleve å vere mørkredde. Korleis kan vi forstå det, og når blir det eit problem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser