Hopp til hovedinnholdet

Tenker på at noen skal begå selvmord.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

noen ganger føler jeg at noen skal begå selvmord uten at de skal det.

Besvart 28.11.2018 20:50
 

Svar
Hei

Det kan være skremmende å tenke på at noen kan finne på å begå selvmord. Det er ikke så rart om du tenker på det. For det har vært mye fokus på dette med selvmord i nyheter og ellers på sosiale medier. Dessverre er det slik at noen mennesker velger å ta sitt eget liv.

Heldigvis er det flere som tenker på å ta sitt eget liv enn folk som prøver å gjøre det. Nesten 1/3 av barn og ungdom forteller at de har hatt selvmordstanker. En av ti ungdommer har forsøkt å skade seg selv, og ofte er det ingen andre som vet om det. Det kan være en tanke som oppleves som en løsning når man opplever motgang i livet. Flere blir også reddet og får hjelp selv om de prøver å ta selvmord. 

Det er mulig å få god hjelp når man strever med slike vanskelige tanker og følelser.  Å snakke med helsesøster på skolene er ofte en god start. Det er lurt å snakke med en voksen, og gjerne en som ser situasjonen utenifra. Så hvis du får slike tanker selv, eller kjenner andre som tenker på å ta selvmord, så bør du anbefale dem å søke hjelp. Eventuelt ringe 113, hvis situasjonen er akutt.

Se også vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser