Hopp til hovedinnholdet

Hvor er et sikrest å kutte seg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvor er det sikrest å kutte seg? Bryr meg ikke om arr å jeg mener det når jeg sier det jeg kommer til å vere stolt over de når jeg har kommt gjennom det. Å ikke si sånt at det ikke er bra jeg vet jo det men det føles det rette å gjøre i såfal hvor er det farlig?

Besvart 27.11.2018 19:22
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Vi her i ung.no kan ikke svare på spørsmålet ditt, og hovedårsaken til det er at vi vet at selvskading ikke er en god eller sikker måte å håndtere følelsene sine på. 

Å drive med selvskading er et uttrykk for at du har det veldig vondt og vanskelig. Og jeg tenker at du vil ha godt av å få litt hjelp til å forstå og finne andre bedre måter å takle følelsene dine og få det bedre på. 

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og få hjelp til hvordan du skal få det bedre med deg selv. 

Hvis du vil forsøke å jobbe med selvskadingen på egenhånd, så vil jeg råde deg til å få tak i et hefte som er gitt ut av Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. Heftet heter: "Selvskading. En arbeidsbok for unge og voksne". I dette heftet tar forfatterne opp både en måte og forstå selvskading på, samt hvordan en kan jobbe med seg selv for å finne alternative måter å håndtere sine problemer på. Heftet kan bestilles på internett på siden: www.psykopp.no

Husk at selvskading er et valg som personen selv tar. Det er derfor viktig å innse at du må selv velge å legge vekk selvskadingen, og du må selv velge å ta tak i dine problemer på en annen måte. Ingen terapeuter eller andre kan få deg til å slutte med selvskading, men de kan være en støttespiller og samtalepartner mens du jobber med å opparbeide deg alternative måter å uttrykke deg og dine problemer på. Det er fullt mulig å klare å slutte med selvskading, men valget om å slutte med dette er til syvende og sist opp til deg selv.

Jeg synes også du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det nå. De bør vite om strevet ditt, sånn at de kan være der for deg og gi deg god omsorg, varme og masse kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger nå!

Jeg har lagt ved noen artikler til deg, som jeg ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser