Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis en på 14 år sliter med selvmordstanker og selvskading?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, av rein nysgjerrighet så lurer jeg på om hva skjer med et barn på min alder hvis den sliter med selvmordstanker og selvskading?er det en spesiell behandling? Blir den innlakt på sykehus? Eller er det sann som i andre land at den flytter inn i et hus med andre ungdommer?

Besvart 25.11.2018 17:41
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Hva som skjer hvis et barn på din alder sliter med selvmordstanker og selvskading, kommer an på hvor akutt hjelpebehovet er og hvordan ressursene i familien/nettverket er. 
Det som vanligvis skjer er at ungdommen snakker med fastlegen. Fastlegen vurderer hjelpebehovet. Ofte er behandlingen at ungdommen jevnlig snakker med en psykolog på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Da innlegges en ikke, men drar til poliklinikken til avtalte timer. 
Hvis hjelpebehovet er akutt kan ungdommen bli innlagt på sykehus. Hvordan avdelingen ser ut varierer ut fra behovet for hjelp. Det kan også være noe forskjell i aldersgruppene. Man flytter ikke inn i egne hus med andre ungdommer. 
Hvis du sliter med selvmordstanker og selvskading, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også snakke med fastlegen din. Du kan også ta kontakt med hjelpetelefoner som Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111, legevakten på nummer 116 117, eller nødnummeret 113. Se artiklene om hjelpetjenestene. 
Hvis det er sånn at du strever med ting, håper jeg dette kan få deg til å søke hjelp, for det er hjelp å få!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser