Hopp til hovedinnholdet

Gjorde noen mørke vitser i dag om depresjon, en reagerte på dette.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Så jeg gjorde noen mørke vitser i dag om depresjon og så sa noen i klassen min ved siden av meg at jeg er grunnen til folk med depresjon dreper seg selv. (Hun var seriøs) Jeg vet ikke helt hvorfor og lurer på om jeg har trigget noe i henne eller noe sånt? Jeg vet ikke hva jeg burde gjøre heller jeg føler meg ganske fornærma fordi jeg har hatt mange venner som har drept seg selv (en mørkere fortid jeg prøver å glemme) Og selv hatt depresjon. Men en av tingene som hjelper meg komme videre er å forsette med humor om det. Da er det ofte svart humor. Så jeg lurer på om noen vet hva som skjedde eller kan forklare det til meg siden den samme i klassen var kjempe glad og vi hadde det gøy dagen før. Gjorde jeg en feil ved å spøke om det eller burde hun ikke tatt det seriøst? (PS den jeg snakket om svarte vitsene skjønte 100% at det var det og jeg brukte den "ironiske stemmen" min. Jeg har bare blitt virkelig forvirra av hele greien. Jeg vet at den i klassen som sa det har noen slags diagnose.

Besvart 01.12.2018 08:27
 

Svar
Hei gutt 18 år.

Så bra at du søker hjelp her på ung.no
Det kan være at du trigget noe i henne, at hun ikke klarte å ta vitsene for det de var, uskyldig moro om et alvorlig tema. Noen komikere sier at ingenting er for alvorlig til å spøke med, men alle er ikke enige i det. 

Kan det være at hun også kjenner noen som har - eller er - deprimerte eller har tatt livet av seg, venner eller familie, og at dette er et svært følsomt tema for henne? Kan det være at hun selv har vært eller er deprimert? Selv om hun forstod at du spøkte og ikke mente det, kan det være så sårt for henne at hun ikke klarer å relatere seg til det på en humoristisk måte. 

Du kan snakke med henne om det på skolen neste gang du ser henne. Si at det er noe viktig du vil snakke med henne om. Så kan du henvise til episoden der du kom med vitsene og forklare henne at du selv har vært deprimert, at du selv har mistet venner i selvmord, og at å spøke med det, er en av dine metoder for å forholde deg til det, er å lage humor ut av det. Så kan kanskje si at du er lei deg hvis du såret henne og at du skal prøve å huske og ikke vitse om det når hun er der. Da kan det være at hun forteller deg om hvorfor hun reagerer slik hun gjorde. Hvis hun ikke sier noe, vet du med deg selv at du har gjort det du kan. Du ble fornærmet, men viser deg stor ved å forklare hvordan sammenhengen er. 

Du er en god og fin gutt som ser de du har rundt deg!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt! 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser