Hopp til hovedinnholdet

Jeg har begynt å slite veldig med selvfølelse i det siste. Tips?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 15 år sol har begynt å slite veldig med selvfølelse i det siste. Jeg har alltid fått kommentarer på st jeg er ganske tynn og generelt liten i kroppen. Dette har selvfølgelig preget meg i alle år, men jeg har blitt litt vant til det. Problemet er at jeg fikk en lik kommentar av jenta jeg er forelsket i. Etter det har jeg begynt å tenke veldig mye på dette og ikke på en positiv måte,men litt ekle tanker. Jeg har alltid hvert en gutt med en god del selvtillit og mange venner selv om jeg alltid har fått stikk. Nå føler jeg at selvtilliten min er helt borte og selvfølelsen er veldig dårlig. Jeg tror aldri jeg kommrr til å få meg kjæreste etter dette med tanke på at jeg aldri vil tørre. Det som gjorde hele forskjellen var at det var jenta jeg har vært forelskelser i, 3 år. Nå hadde jeg enslig begynt å manne meg opp til å snakke med henne, men bumm då skjedde det. PS: kommentaren var ganske stygg fra henne, men ment humoristisk. Har du noe tips for å bygge opp selvtilliten?

Besvart 02.12.2018 08:02
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Så bra at du søker hjelp!

Det er så leit å lese om den kommentaren fra denne jenta. Tenk hvis hun hadde visst hva det var hun gjorde? Jeg er sikker på at hun aldri ville sagt det hun sa. Noen ganger må det bli sånn at en må tilgi en annen for noe den ikke vet at den har gjort. Det er vondt å være ulykkelig forelsket. Og når det i tillegg kommer et sånt stikk som dette, kan det feie beina under den sterkeste av oss. 

Jeg anbefaler at du snakker med helsesøster på skolen om både det som skjedde, forelskelsen og selvfølelsen. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du bare ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da trenger du ikke å si så mye til å begynne med. Helsesøster vil forstå med en gang. 

Det å snakke om hendelsen er godt, da får du satt ord på det og hva du umiddelbart tenkte og følte. Det blir en måte å plassere det på. Kjærlighetssorg er vondt og når den er iblandet en slik hendelse, smerter det enda mer. Man føler seg avvist, ikke god nok, ikke bra nok. Dette i seg selv rokker ved selvfølelsen. Det blir som man mister seg selv en periode. Men du skal finne tilbake til deg selv, den du er som person, uavhengig av denne jentas kommentar og hennes blikk. 

Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine og smarte gutten du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er, vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venn. Vær glad i deg selv! 

Du er viktigst for deg selv! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Ung.nos flørteskole

Kyss bak en ballong (colourbox.com)

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre drømmegutten eller -jenta.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser