Hopp til hovedinnholdet

Jeg har forandret meg i det siste

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, vet ikke helt hvordan jeg skal starte å skrive det hær. Jeg gråter flere ganger om dagen, jeg vêr ikke helt hvorfor. Alle vennene mine sier jeg har forandret meg i det siste, å ja det har jeg. Jeg er ikke den samme glade, livlige jeg var. Jeg gjør bare alt galt. det eneste jeg gjør når jeg er hjemme er å ligge i mørket på rommet mitt i flere timer. Jeg vet jeg burde snakke med noen om det. Men det går bare ikke. Jeg er den verste til å snakke om følelsene mine. Vet ikke om jeg kan være deprimert eller at jeg bare har en periode jeg bare ikke funker helt

Besvart 09.12.2018 11:27
 

Svar
Hei

Du beskriver godt hvordan det kan være å være 14 år og streve med vanskelige følelser og tanker. Mange barn og unge opplever at de ikke helt klarer å forstå eller sette ord på det som er vanskelig. Dette er en treningssak som må læres.

Jeg finner ingen spørsmål i det du skriver. Jeg regner likevel med at du vil ha en tilbakemelding på det du skriver, og kanskje også noen tips til hva du kan gjøre med situasjonen din.

Det kan være lurt å starte med å bestille en time hos fastlegen. Noen ganger ser man at sykdom eller mangeltilstander (for eksempel vitaminmangel) er årsaken til at man er mye lei seg. Hvis du oppsøker lege kan du si at vennene dine og du selv opplever at du har forandret deg i det siste og at du er mye lei deg. Så kommer sikkert legen til å stille deg ulike spørsmål om søvn, mat, plager i kroppen og annet. Du velger om du vil svare på spørsmålene og hva du vil si. men en lege kan hjelpe deg å finne ut av grunnen til at du har det vanskelig. Kanskje det kan behandles? Eller kanskje du trenger å endre levevaner? Eller kanskje det må skje noen endringer i familien din eller på skolen? Eller kanskje du kan finne en måte å tenke annerledes om situasjonen din.

Det du kan gjøre selv er å prøve å:

  • Få nok søvn hver natt
  • Spise faste måltider med sunn og variert mat
  • Skriv gjerne ned på et ark hvordan du har det hver dag
  • Vær ute i dagslys hver dag
  • Hold deg i fysisk god form - tren regelmessig
  • Pass på at du er en del av et felleskap. Prioriter å være sammen med venner selv om du ønsker å være alene
  • Gjør noe du liker og føler at du får til: Lese bok, lage ting, se en film, høre på musikk, gå en tur, vær sammen med folk som gir deg energi

Hvis det er lettere å snakke i telefonen enn å snakke med noen ansikt til ansikt kan du gjerne ringe en hjelpetelefon. 

Du kan ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Ellers er helsesøster vant til å snakke med ungdom som har det sånn som du beskriver. Hvis du tar kontakt med helsesøster så får du hjelp til å øve på å snakke om det som er vanskelig.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser