Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en vond klump inni meg, hvem kan jeg snakke med?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge følt en utrolig vond klump inne i meg de siste to årene. Jeg sliter med meg selv og det å klare å prestere på skole, på fritiden, som en datter, som en bestevenn og ikke minst som meg selv. Hele livet har jeg bodd alene med mamma. Pappa vet jeg ikke hvor er.. det eneste jeg vet er at han sliter mye med drikking. Mamma har vært singel så og si hele perioden fra jeg var 4 til jeg var 15. Hun har datet, men ingen har blitt seriøse slik han hun er sammen med nå. Mamma traff han for et år og noen måneder siden, han kom hjem på middag til oss slik at vi skulle bli kjent. Lite visste jeg at han skule sove over allerede første natta, flytte inn 3 måneder etter, bli med på familie bursdager og feire jul med oss. jeg sa ifra om at det gikk for fort, men det ble oversett. hei, hadet, natta, hvordan var dagen,hva vil du ha til middag var nå borte. jeg begynner å spise mindre, jeg er ikke sulten lenger. humøret er dårlig,.jeg føler meg deprimert. hvem kan jeg snakke med..

Besvart 09.12.2018 20:36
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver godt om hvordan du har det, og jeg kan godt forstå at du har en vond klump inni deg nå. Slik jeg leser det du skriver har det skjedd store endringer i livet ditt det siste året, og jeg tenker det er ganske forståelig at du reagerer på endringene.

Det er ikke sikkert at alt du beskriver henger sammen med at moren din har fått kjæreste som flyttet raskt inn hos dere, men det er tydelig at det påvirker deg. Når man ikke har det så bra lenger, og kanskje går en del og tenker over hvordan det har blitt, så er det lett å begynne og fokusere på vanskelige ting i livet. Da kan det bli vanskeligere å tenke positivt om skole, fritid, venner og seg selv. 

Når foreldre får kjæreste er det mange barn og ungdom som opplever det veldig vanskelig. Mange foreldre blir så forelsket at de glemmer at det å få kjæreste kan bety mye for barna. Da kan foreldrene glemme slike viktige hverdagsting som å si hei/hadet, spørre hvordan dagen har vært og finne på ting sammen.

Du bør forsøke å prate med moren din om dette en gang til så hun vet hvor vanskelig du har det nå. Fortell henne hvordan endringene i livet deres påvirker deg. Dersom moren din ikke hører på det du har å si eller du ikke føler det hjelper kan du snakke med andre. Du kan snakke med helsesøster. Vi vet at hvis man går med alt helt alene kan man få det enda tyngre og gjøre fortvilelsen enda større. Ved å snakke med noen kan du få hjelp til å sortere i både tanker og følelser, og finne ut av hvordan du kan føle deg bedre og få det bedre igjen.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser