Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få diagnosen depresjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer bare på om man MÅ vere trist og lei HELE tiden og ha dårlige karakterer og null venner for å bli diagnosert med depresjon?

Besvart 09.12.2018 09:45
 

Svar
Hei

Bra at du kontakter oss.

Depresjon er en diagnose som stilles av lege eller psykolog. De tester om tristheten har vart over måneder, og hvor stor innvirkning tristheten har på hverdagen din.

Da er det naturlig at de blant annet spør om venner og karakterer, men det er bare en liten del av hele bildet.

Det er ikke uvanlig at man i puberteten har perioder hvor fornuften svikter, og følelser som er negative tar overhånd.

Det er mange hormoner som raser rundt i kroppen din, og den delen av hjernen din som styrer fornuft er ikke helt ferdig utviklet. Dette blir bedre etter hvert som du blir eldre, hormonene roer seg og hjernen(frontallappen) blir ferdig utviklet.

Ønsker du å få kartlagt om du har en depresjon eller ikke, så kan du gå via fastlege eller helsesøster på skolen. De vil hjelpe deg videre i systemet, så du får den hjelpen du trenger.

Legger ved noen artikler som du bør se på.

Lykke til videre.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser