Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg sliter med angst, hvem skal jeg snakke med?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg sliter med angst, hvem skal jeg snakke med?

Besvart 10.12.2018 09:43
 

Svar
Hei jente 13 år.

Angst er en følelse av frykt, redsel eller ubehag. Følelsen kan kjennes som uro og kroppslig ubehag, som for eksempel hjertebank, skjelving, svette, kvalme eller svimmelhet. Noen kan få følelsen av å ikke få nok luft og av å besvime. Ubehaget kan bli så vondt at man begynner å unngå situasjoner der angsten har oppstått. 

Angst er en reaksjon som alle mennesker har bruk for, vi trenger at kroppen har en slags alarm som varsler om når vi er i fare. Men noen ganger kan "alarmen" slå seg på når det ikke er behov for det, og det kan bli vanskelig og slitsomt. Noen kan for eksempel oppleve det på buss, tog eller i situasjoner der det er mange mennesker. Det er ikke alltid så lett å vite helt hva som gjør at en slik redsel kan komme, men vi vet at redsel kan ledsages av negative tanker og bekymringer.

Det som kan være til hjelp, er å finne mer ut av hvilke tanker som kommer i ulike situasjoner. Hvis man finner mer ut av de negative tankene, kan man jobbe med å utfordre dem. Hvis man plages mye i hverdagen, er det lurt å oppsøke hjelp og snakke med noen.

Du kan snakke med helsesøster på skolen din, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Jeg legger ved en artikkel om dette så kan du lese mer. Jeg legger også ved en artikkel som handler om hvorfor det hjelper å snakke med noen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser