Hopp til hovedinnholdet

Jeg ser syner og hører stemmer, hjelp meg!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg ser syner. Hele livet har jeg sliti med dobbeltsyn, men nå ser jeg syner også, og det er skummelt. Det har gått så langt at jeg nesten ikke tør å se meg rundt fordi jeg vet at jeg kommer til å skremme meg selv med syner! I tillegg fikk jeg kjeft av læreren her om dagen, fordi jeg så ned på pulten min, og alt jeg kunne se var tusenvis av mark, som kravlet rundt og oppå meg, så jeg hoppa i stolen min og falt bakover, så læreren ble sint. Jeg hører stemmer også. De hvisker navnet mitt, og skikkelige creepy og disturbing ting som ikke er gøy. Jeg ser skumle ansikt på mennesker, jeg ser ting bevege seg, og jeg ser folk som ikke er der, som på min gamle skole. Jeg så en gammel dame og mann, som hvisket ting i øret mitt. Jeg trenger hjelp, jeg tror jeg blir helt gal! Håper på å få hjelp med dette!!

Besvart 07.12.2018 13:31
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det høres veldig skremmende ut å ha det sånn som du har det nå. Det kan ikke være så lett?

For ganske mange mennesker er det sånn at de hører ting (ofte stemmer) og ser ting (syner), men at de er veldig klar over at det er noe som kun er inne i hodet deres. De lar seg ikke styre av det stemmene sier eller det de ser, men vet hva som er hva. Da handler det helt enkelt om at noen signaler i hjernen fyrer "litt galt", men at personen beholder kontakten med virkeligheten. Det er ganske vanlig (hos ca 10 % av befolkningen), men det er sjelden noen som snakker høyt om det. De aller fleste lever helt fint med dette uten at det påvirker dem noe særlig.

Noen mennesker som hører/ser ting som ikke er der, kan ha utviklet det som kalles en psykose. Da er man ofte usikker på hva som er virkelig og ikke. Ofte kan stemmene og synene være skremmende, slemme, befalende og gjør at man blir veldig redd. Men de kan også være snille og morsomme. Man har ofte ikke kontroll over dem, og noen gang styrer de ens liv sånn at det blir vanskelig å leve i "virkeligheten".

Om psykosen fortsetter over tid kan det være at man får en diagnose. Det betyr helt enkelt at man har satt et navn på det en person strever med som gjør at man kan få riktig hjelp. I sykdommer som schizofreni eller bipolar lidelse kan man få en psykose og høre stemmer og se syner. Disse lidelsene kommer fra en biologisk sårbarhet, hvilket betyr at det ikke nødvendigvis er noe som har skjedd med deg som utløser det vanskelige, men en sårbarhet som du har med deg fra fødselen. Om du har noen i familien din som har/har hatt en slik lidelse så er du ekstra sårbar.

Man kan også høre stemmer og se syner om man har vært med om noe veldig vanskelig som gjør virkeligheten vanskelig å takle. Det kan være forskjellige ting, som å ha blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep, eller blitt utsatt for omsorgssvikt av foreldrene sine, eller noe annet vanskelig. Det blir kroppens og sindets måte å beskytte seg mot noe vanskelig, som kanskje fungerte der og da, men som i etterkant blir enda vanskeligere for den som opplever det.

Det er vanskelig for meg å si hva dine stemmer og syner egentlig betyr, men jeg blir veldig bekymret når jeg hører at de er så skumle at hele pulten din ser ut som mark.

Det er kjempeviktig at du får hjelp å finne ut hva nettopp dine stemmer og syner betyr. Om det er sånn at du har begynt å utvikle en psykose så kan det være sånn at du trenger noen medisin for å bli kvitt dem.

Om du har vært med om noe vanskelig så vil du trenge å snakke med noen om det sånn at du kan få det bedre. Det vil være lurt å snakke med en psykolog som er flink på det med stemmer, og det finnes det ganske mange av. Om du har det som en del, at du hører stemmer men kan skille på hva som er virkelig og ikke er det viktig at du lærer hvordan du kan ignorere dem, og ikke gjøre sånn som de sier hvis det er slemme ting.

Disse tingene blir dessverre veldig sjelden bedre av seg selv. Man trenger hjelp fra noen annen. Jeg synes du skal ta kontakt med helsesøster på skolen eller legen din? Du kan også snakke med helsestasjon for ungdom. De er vant til å snakke med ungdom som sliter og kan hjelpe deg sånn at du får riktig hjelp. Kanskje du kan ta med ditt brev og mitt svar og vise dem, sånn at de raskt kan se hva det dreier seg om? Jeg tror også at det vil være ok om du kan snakke om disse tingene med foreldrene dine om du har en fin kontakt med dem. Vis dem gjerne brevet og svaret.

Jeg håper at du snart får riktig hjelp og støtte og håper at svaret var nyttig for deg.

Skriv gjerne tilbake om det er noe jeg kan hjelpe deg med. Ta godt vare på deg selv :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser