Hopp til hovedinnholdet

Selvmordstankene er der hele tiden. Hvorfor går de ikke bort?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg får ikke puste. Hver dag blir værre nå. Angsten større, stressnivå høyere. Smerten i brystet og klumpen i magen vondere. Jeg har gode venner og kjæreste og har ingen grunn til å være så miserabel og er egentlig fornøyd med meg selv men likevel er angsten der. Skjønner ikke. Tror alt dette er et resultat av barndommen og familien min. Jeg vil så og si kalle det barndoms trauma, familien min er virkelig forferdelig, og den er det fortsatt, ingen bryr seg egentlig om hverandre og lager livet til hverandre helvete om ikke bare sitt eget. Jeg har bestemt meg for å leve, før prøvde jeg å ta selvmord, men den tid er forbi og når jeg først skal komme meg gjennom dette så hadde jeg trengt hjelp. Iallfall siden jeg ikke skjønner helt hvorfor jeg skal ha det så vondt hver kveld, gråte meg til søvne hver kveld. Selvmordstankene er der hele tiden. Men jeg vil ikke! Hvorfor går de ikke vekk.

Besvart 16.12.2018 15:20
 

Svar
Hei jente 19 år!

Å ikke få den omsorg og støtte man trenger i barndommen kan være med på å prege en i voksen alder. Det er derfor viktig at en får god hjelp og støtte. En trenger hjelp til å bearbeide traumer og få nye erfaringer og strategier. Det er bra du har bestemt deg for å ikke gi opp. Det finnes nemlig mye god hjelp å få og du skal ikke klare dette alene.

Så fint å høre at du har gode venner og kjæreste som støtter deg. Det er viktig å ha et godt nettverk rundt seg. Kan du snakke med kjæresten din om hvordan du har det? Kanskje kan partneren din hjelpe deg søke hjelp?

Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom og fastlege. Her kan du få henvisning til psykologisk behandling for voksne (DPS).

Det er også viktig å gi seg selv tid og ta godt vare på seg selv. Det er viktig med nok søvn, næringsrik mat og trening. Husk at du har opplevd noe som de fleste aldri trenger tenke på. Du trenger tid og ro til å bearbeide. Her er både venner, familie og riktig helsehjelp viktig. 

Dersom du har vært i kontakt med barnevern kan du ha rett på oppfølging frem til du er 23 år. Dette kan både være praktisk og økonomisk hjelp.

Jeg sender mange tanker og klemmer din vei. Du fortjener alt det beste.

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Ettervern for barnevernbarn

Jente under et tre (colourbox.com)

Du kan få hjelp av barnevernet til du er 23 år.

Les mer om overgangen til voksenlivet for barnevernbarn.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser