Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg lette på skyldfølelse og dårlig samvittighet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har så dårlig samvittighet at jeg har lyst å spy. Hver kveld har jeg dårlig samvittighet for et eller annet. Til og med små ting som at jeg brukte opp smøret hjemme eller noe sånt. Men jeg har også fryktelig dårlig samvittighet for noe jeg har gjort og som jeg vet var dumt. Jeg stjal omtrent 2000 kroner av mormoren min og ca 500 kroner av bestevennen min i fjor. Hva skal jeg gjøre med det? Hvordan kan jeg rette opp i det? Jeg vet ikke om jeg skal si det til foreldrene mine for da tror jeg ting bare blir verre. Er det noen tips på hvordan jeg kan lette på skyldfølelse og dårlig samvittighet? Jeg har tenkt flere ganger på å ta livet mitt, fordi jeg ikke klarer dette mer, jeg klarer ikke leve med skyldfølelse.

Besvart 16.12.2018 16:40
 

Svar
Hei jente 14 år!

Vi har nok alle i løpet av livet gjort noe vi ikke er så stolt av. Det høres ut som din samvittighet gjør at din selvtillit og selvfølelse er dårlig. Det kan bli så ille at vi føler oss fysisk dårlig og kvalm. Jeg forstår at det er vanskelig, men her er mye du kan gjøre. Hvis du føler det har gått så langt at du ikke orker mer og har tanker om å ta livet ditt så må en opprydding til. Det høres ut som både kroppen og hodet ditt er klar for å få denne hemmeligheten ut. 

Noen som kan støtte deg?

Du skriver at du er usikker på om foreldrene dine kan hjelpe. Hva er du redd for? Er det at de skal bli sinte? Noen ganger kan det være vanskelig å snakke med foreldrene når man har gjort noe galt, men ofte har de større forståelse enn vi tror. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med de kan du skrive et brev til de? Kanskje kan du vise de meldingen du har sendt hit? Har du en annen voksenperson som du har tillit til som kan hjelpe deg? Helsesøster på skolen eller helsetasjon for ungdom kan også hjelpe deg

Finn en løsning sammen og lag en plan

Når du har funnet en voksen som kan støtte deg kan dere sammen finne ut hvordan du kan si unnskyld og hvordan du kan gjøre opp. Det kan nok være at de i begynnelsen blir sinte, men etterhvert er det nok fullt mulig å løse opp i problemene. 

Selvfølelse og selvtillit

Det høres ut som du har straffet deg selv i lang tid og at du fortsatt gjør det. Derfor blir hver minste ting en bekreftelse på usikkerheten til deg selv. Husk at vi alle gjør dumme ting. Å unngå det ubehagelige kan føles bedre, men på sikt kan det gjøre at vi føler oss verre. Kanskje har du fått en liten knekk i selvtillit og selvfølelse? Kanskje trenger du å jobbe litt med å få dette på plass igjen? Husk at to feil ikke skal overskygge alle de gode tingene du bidrar med. Jeg har lagt ved en artikkel om hjelpehånden. Dette er et nyttig verktøy når vi skal jobbe med negative tanker. Det krever litt innsats, men detter er nyttig resten av livet. 

Husk at vi alle gjør feil og det er fullt mulig å bli tilgitt. Det viktigste er at du tilgir deg selv. Jeg sender deg mange tanker og klemmer. Jeg heier på deg! 

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Å be om unnskyldning

Unnskyld på mobil (ung.no)

Å be om unnskyldning er noe vi alle har gjort i løpet av livet. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte? Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning.
Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser