Hopp til hovedinnholdet

Ser mørkt på livet og har psykiske vansker, har dere tips?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 18 år gammel jente. Eg sliter psykisk, men har angst for å sei det til andre og kva andre vil tenke om meg. Eg har ei venninne som er veldig åpen om sin tilstand, noe jeg ikke skjønner i det heletatt, det er helt uforståeleg synst jeg, det er liksom stikk motsatt av sånn eg ville gjordt det. Eg er meir flau over å slite psykis, men alle er forskjellige. Eg har også en mamma som sliter og ha det vondt selv, så tørr ikke legge mine problem oppå det. Vil liksom ikke vere til bry. Men merker at det begynner å gå langt, vil aldri på skolen, gruer meg hele tiden, går på 3vgs så har ikke mye igjen, men eg vurderer hele tiden å droppe ut, men tørr egt ikke Pga er redd for hva andre mener. Eg tørr ikke ta kontakt med fastlegen min eller noen andre...ser veldig mørkt på livet sånn det er nå. Sliter med hodeverk og ubehag i kroppen konstant som gjør at eg aldri føler meg på topp med energi og i sosiale sammenkomster. Håper du har råd å komme med, føler meg på bunn Hilsen meg:)

Besvart 17.12.2018 22:10
 

Svar
Hei, jente 18!

Det er tungt å sitte alene med psykiske vansker. Det er litt trist at psykiske utfordringer er vanskelig for mange å snakke om. Det er vanligere enn man kanskje tror å ha det vanskelig psykisk. De aller fleste vil ha perioder i livet der ting ikke går så greit og for mange så vil det bli såpass vanskelig at det er lurt å søke hjelp hos profesjonelle. 

Du synes det er vanskelig å gi beskjed til noen om at du ikke har det bra. Jeg kan forstå at du synes det er vanskelig å åpne deg for moren din dersom hun har det mye vanskelig selv - selv om jeg samtidig tenker at hun sikkert kunne hatt gode råd og ord å gitt deg også fordi hun har kjent noe lignende på kroppen selv. Men dersom du ikke ønsker å snakke med henne så kan det være lurt å ta kontakt med helsesøster, helsestasjon for ungdom eller fastlegen bare for å dele tankene sine og for å få en vurdering sammen med dem om hva du eventuelt trenger å gjøre videre. Kanskje er det ikke så mye som skal til for å snu den vanskelige sirkelen som du er inne i nå - og kanskje trenger du litt mer hjelp. 

Jeg tenker at det høres lurt ut å ikke droppe ut av vgs dersom du klarer å fortsette. Du har bare et halvt år igjen og det kan helt sikkert bli en god mestringsfølelse dersom du klarer å komme i boks med dette året. Men samtidig så tenker jeg også at du skal gjøre det for din egen del. Det høres ut som om du fortsetter mest fordi andre ikke skal mene noe om dette. 

Du forteller om fysiske/somatiske plager som du selv tenker at henger sammen med hvordan din psykiske helsetilstand er nå. Dette høres veldig slitsomt ut. Dersom man er anspent, stresset eller nedstemt over tid så vil dette gjerne sette seg i kroppen slik som du forklarer. Det er da veldig lurt å forsøke å hjelpe seg selv inn på rett spor igjen. Noen enkle tips til "basic" ting som man kan prøve å snu selv er:

1) Få i deg nok mat og mange nok måltider som du spiser jevnt utover dagen. Helst fem stk og helst ikke for lenge mellom hvert (max 3-4 timer). Slik holder du blodsukkeret og energien jevn utover dagen.

2) Få nok søvn. Forsøk å legge deg og stå opp til ca samme tid hver dag og ikke sov på dagen. Slik hjelper du hjernen din til å sende ut signaler om at den er trøtt på kvelden ved å skille ut sovehormon (melatonin) og også regulere temperaturen i kroppen. 

3) Forsøk å gjøre ting som før gjorde deg glad eller som var positivt for deg på andre måter. Det kan være hobbyer som du trives med eller være med venner eller familiemedlemmer som er bra for deg. 

4) Hold deg i noe fysisk aktivitet hver dag - bare en liten tur er mye bedre enn ingenting. 

Jeg ønsker deg masse lykke til! Får du ikke til å oppsøke noen face to face for hjelp kan du ringe/chatte med: Kors på halsen eller skrive til Si det med ord

Håper du får slappet av litt i julen og kommet deg inn i noen rutiner som blir bedre for deg. Sender en klem!

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser