Hopp til hovedinnholdet

Finnes det et alternativ til Manifestsenteret for psykiske lidelser?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig psykisk, og har funnet ut at det ikke finnes noe hjelp som passer. Jeg er i systemet til dps. Jeg har vært innlagt i en måneds tid. Ingenting er bra nok. Og jeg vet hvor utakknemlig jeg er. Det bare går ikke mer. Jeg prøver å ta livet mitt, men feiler hele tiden. Jeg blir stadig sint når jeg feiler, og mer desperat. Jeg har forsøkt å be om en eller annen form for mer hjelp, men ingen kan gjøre noe mer. Jeg har prøvd hos behandlere på dps, helsestasjon for ungdom, helsesøster, legevakt og fastlege. Det eneste som går igjen er at personen jeg snakker med vil jeg skal si jeg skal møte opp til neste behandler jeg har avtale med. Hva skal jeg gjøre? Noen tipset meg og manifestsenteret, som hørtes veldig riktig ut. Men målgruppen der er personer med psykiske lidelser i tillegg til rusproblemer. Jeg har ikke rus/alkoholproblemer. Finnes det et alternativt som ligner på dette, minus rustematikken? Innleggelse på to uker er ikke godt nok lenger. Og jeg hater meg selv for det.

Besvart 14.12.2018 22:41
 

Svar
Hei, gutt på 20 år

Dette høres tungt og vanskelig ut. Jeg forstår at du har det vanskelig nå og at du har hatt det over tid og at det er dette som sliter deg ut. Det finnes hjelp og du må ikke gi opp. Jeg ser for meg at mange av tankene dine nå er preget av nettopp desperasjon og at det kan være vanskelig å tro på at ting kan bli bedre. Men det kan de absolutt. Dette må du stole på. 

Du forteller om desperasjonen og mange forsøk på å få det bedre som du per nå ikke ser at har kunnet hjulpet deg. Du er allerede i et system på DPS der du føler på at alle vil du skal si du skal møte opp til neste behandler men føler ellers ikke at du får hjelp. Det høres ut som om du ikke synes noe om at samtalene er preget av at de som hjelper deg "bare" vil få deg til å si at du skal møte opp til neste person. Kanskje kan du forsøke å snakke med de som er dine behandlere om hva som finnes av tilbud videre siden de kjenner til dine utfordringer og ditt sykdomsforløp i detalj. Jeg kommer med noen tips som er generelle ettersom jeg ikke kan vite hva som er dine største utfordringer: 

Fint at noen har foreslått noe for deg som du tenker at kunne vært et passende tilbud! Du skriver ikke noe om hva det er du spesielt tenker ville vært nyttig med Manifestsenteret sitt tilbud - men slik jeg forstår deg så har det i alle fall noe med lengden av behandlingen å gjøre ettersom du viser til at to uker innleggelse ikke er nok nå. Da tenker jeg at det finnes for eksempel behandlingstilbud som går over tid på steder som Modum Bad. Les på deres hjemmeside for å sjekke ut de ulike behandlingsoppleggene, det er delt inn i ulike tilbud basert på diagnoser/det den enkelte sliter med. 

Det finnes også lengre behandlingstilbud på mange DPS som går over eksempelvis måneder eller år og innebærer både gruppe/individualterapi som for eksempel DBT (dialektisk atferdsterapi), MBT (mentaliseringsbasert terapi) og også ISTDP (les mer på linken). Mange DPS har også ulike dagtilbud og det samme har avdeling for psykisk helse som ligger innunder hver enkelt kommune. Søk opp din kommune for mer informasjon om det. Jeg må understreke igjen at jeg ikke kjenner til dine vansker og diagnoser og at dette bare er min måte å vise til at det finnes mange tilbud rundt om i landet - men det er viktig at du snakker med de behandlerne du har rundt deg for å diskutere hva som eventuelt vil være riktig vei å gå for deg. Mest sannsynlig finnes det mye annet som jeg ikke vet om også - her kan behandlere rundt deg på DPS eller fastlegen hjelpe videre. 

Så er det også viktig å vite at selv om alt føles håpløst nå så varer ikke vonde følelser og tanker for alltid. Det høres ut som du har gått inn i en desperat spiral der du forsøker å ta livet ditt med påfølgende smerte og skam. Dette er et vondt sted å være. Tankene dine vil være preget av at du har det slik nå. Husk at mange personer som har vært suicidale men har fått det bedre ikke kjenner igjen tankesettet de hadde fra når de hadde det som verst. Hjernen blir påvirket av å ha det vanskelig over tid men dette kan og vil endre seg. Det er viktig at du ikke gir opp håpet og at du snakker med det systemet du har rundt deg om hva som bør gjøres videre. Denne vurderingen kommer an på dine diagnoser/vansker, hvilke tilbud som er rundt deg, din sydomshistorikk og andre ting.

Ønsker deg det beste og håper du snart får det bedre. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser