Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å spise støvfritt kritt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15-år. Det jeg kommer til å si er veldig rart men... jeg liker å spise kritt. Jeg elsker det. Jeg liker bare de støvfrie krittene ikke de andre. Ingen vet det og jeg vil ikke si det til noen. Så det jeg lurer på er er det farlig å spise støvfritt kritt? For jeg tror ikke jeg kan leve uten den det hjelper meg med depresjonen min. Jeg spiser kritt hver gang jeg føler meg tom. Hvis det er farlig hva må jeg gjøre for å slutte med det?

Besvart 20.12.2018 18:12
 

Svar
Hei jente 15 år.

Så bra at du skrev til oss her på ung.no

Giftinformasjonssentralen skriver dette om inntak av kritt; 

"​Fargekritt, skolekritt og kritt beregnet til barn er ufarlige. Ved store inntak kan lette, forbigående symptomer fra magen forekomme. Gi gjerne litt drikke."

Det kan altså komme symptomer eller tegn fra magen når du spiser kritt. 

Det kan være skummelt å få kritt ned i lungene. Det kan gjøre at man kan få betennelse i lungene. Du bør derfor ikke spise kritt. 

For å slutte og spise kritt må du bestemme deg for det.

Det er ikke sånn at du plutselig spiser kritt. Før du gjør det, har du tenkt at det er det du skal gjøre. Det er på tenkestadiet du kan stoppe deg selv. Når du får lyst på kritt kan du bevisstgjøre deg selv på at det er det du tenker. Deretter skal du bestemme deg for å la være. For å hjelpe deg selv, kan du avlede deg selv, gjøre noe aktivt eller fysisk. Du kan snakke med de hjemme, venner, chatte, hjelpe til i huset, trene eller noe annet. Da vil lysten på kritt raskt bli borte. 

Du skriver at å spise kritt hjelper mot depresjonen du har. Det hjelper kanskje i øyeblikket, men depresjonen går ikke over, helbredes ikke av kritt. For å komme deg ut av den, må du få helsehjelp! Du kan snakke med de hjemme og si at du er deprimert. Da kan de hjelpe deg å ordne time til fastlegen. Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med fastlegen selv. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller helsepersonell på helsestasjon for ungdom.

Mens du venter på hjelp kan du kanskje få en del tips og råd i de vedlagte artiklene?

Du er viktigst for deg selv! Få hjelp!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt! 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser