Hopp til hovedinnholdet

Sliten hele tiden og lite energi

Jente 17 år
 

Spørsmål

-Sliten hele tiden -Lite energi og driv til å gjøre ting jeg vanligvis ville ha likt/ønsker å oppnå -Sliter med å sove: virker som hjernen bare skrur på en knapp å skal plutselig være helt sykt aktiv. -Sliter med å sove -> lite søvn -Får ikke til å stå opp om morgenen, resulterer i masse fravær. -Hadde en periode noe tilsvarende når jeg var 13 forskjellen var blant annet dårlig hygiene -> gikk uker før jeg dusjet bla. Skulket masse og generelt nedstemt på samme måte som nå. Dette ble greit etter jeg fikk hest. Men pga mine problemer nå sluttet jeg å ta vare på han så jeg måtte selge han noen måneder tilbake. Vet ikke om det gjorde det bedre eller ikke. Jeg trenger hjelp, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hva er det som skjer med meg, og hvorfor?

Besvart 22.12.2018 17:28
 

Svar
Hei

Dette hørtes ikke bra ut! Du har lite energi, sover lite og virker nedstemt. Det er vanskelig å si noe om hva som skjer med deg og hvorfor det skjer, men jeg er enig med deg i at du trenger hjelp. 

Det du kan gjøre er enten å gå innom helsesøster på skolen eller ta kontakt med din fastlege direkte. Du skriver at du er nedstemt og trenger hjelp. Det er symptome som jeg tenker at du bør ta på alvor. 

Psykiske påkjenninger eller stress kan også gjøre at en er sliten hele tiden. Mørketiden fører også til at mange opplever at de er konstant trøtt hele tiden. 

Din fastlege kan ta blodprøver for å evt. utelukke noe "fysisk", som en infeksjon, vitaminmangel eller noe annet. Fastlegen vil også vurdere den "psykiske" dimensjonen i dette og sammen med deg prøve å finne ut av hva som kan være den beste hjelpen for deg nå. Kanskje kan det være flere ting?

Et bra kosthold og trening kan hjelpe deg til å få mer energi. Hvis det er noe psykisk du plages med kan din fastlege henvise deg videre til psykolog hvis du har behov for det.

Ta en tur til fastlege nå for en prat. Skriv gjerne ned på forhånd litt om hvordan du opplever ting, for det kan være vanskelig å komme på alt når du er hos fastlegen.

Lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser