Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker og klarer ikke å tenke på noe annet.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg trenger svar så fort som mulig! Jeg har just vært i en diskusjon med mamma og pappa. Mamma er alltid så streng. Jeg har fått oppgaver og sånt og det er ikke alltid eg følger dem, men når hun skal snakke om det så blir hun så sint at hun har lyst til å slå meg. Og nå sier hun at hvis jeg ikke gjør disse oppgavene så truer hun meg at jeg ikke får mat. Jeg har selvmordstanker og jeg klarer ikke å tenke på noe annet. Jeg har hatt det før og... jeg vet ikke hva jeg ska gjøre.... også sier hun at jeg trenger hjelp. Hun skjønner virkelig ikke hvordan jeg har det, og hun har for høye forventninger fra meg. Jeg har også en storebror på 20. Han gjør ikke en dritt mens jeg får masse hate.

Besvart 27.12.2018 22:11
 

Svar
Kjære jente 13 år

Jeg forstår at du har det vanskelig nå og at du ikke vil ha det sånn som du og foreldrene dine har det sammen. Ut fra hva du beskriver så virker det også utrygt for deg der hjemme, og de truslene som moren din kommer med gjør deg kanskje også engstelig og fortvilet. 

Det er alvorlig det du beskriver og du skal ikke ha det sånn som du har det nå. Jeg tror det vil være godt for deg å få litt hjelp. Derfor vil jeg anbefale deg å først og fremst fortelle foreldrene dine at du har det kjempevondt og vanskelig og trenger dem til å forstå at du ikke ønsker at dere har det sånn hjemme. Du kan også vise dem hva du har skrevet inn her og svaret du får fra meg. Forhåpentlig så vil de ta deg på alvor, og hjelpe deg ved å være stabile, trygge og gode omsorgsgivere. For det trenger du! Parallelt må de nå hjelpe deg med å komme i kontakt med eksempelvis helsesøster på skolen (når den er igang igjen) eller ta deg med til Helsestasjon for ungdom (de har oppe nå i julen). Der kan du få støttesamtaler over tid og få hjelp til hvordan du kan få det bedre med deg selv. Det tror jeg vil være veldig godt for deg. Du kan også oppsøke de uten å involvere foreldrene dine, om du heller vil det nå i første omgang.

Noen ganger er forholdene hjemme såpass alvorlige og uheldige at de voksne må ha hjelp slik at de kan være gode foreldre for barnet sitt. Da er det hjelp å få fra Barnevernet, som eksempelvis kan tilby veiledning til foreldre om oppdragelse og hvordan stå i det og være voksen når det oppstår konflikter med en tenåring i hus. Vit at du kan ta kontakt med de, dersom du er engstelig for at de voksne truer eller er fysiske med deg. 

Vit at det finnes god hjelp å få og at du ikke er alene. Ikke gi opp og søk hjelp! Jeg synes det er veldig fint og helt riktig at du tok kontakt med oss her i ung.no.

Du kan alltid ringe til Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil gjerne hjelpe deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser