Hopp til hovedinnholdet

Har jeg angst? Jeg trenger hjelp men tør ikke snakke med noen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger og få sagt noe jeg føler MÅ ut. Jeg føler jeg blir kvalm eller Kvælt eller en veldig vondt/ekkel klump i halsen. Jeg overtenker hele tiden men mest om kvelden/natta. Jeg klarer ikke slappe av, kan ofte være at jeg må legge meg da ellers får jeg ikke sove og sist jeg la meg klokken 22:00 sovnet jeg ikke før 02:00 og fikk en følelese av angst begynte å skrike, fikk å en slags uro . I dag var jeg helt utmattet er kvalm sliten og vondt i hodet. Har jeg angst? Er bekymret for så mange ting., søster’n min som er alvorlig syk, meg selv og helsa mi, mensen min er forisket dette er min tredje mens når den kommer har hatt litt knurring i magen og vondt i hode og litt vondt i nedre del av mage men går fort over igjen,redd for og få for mange folk rundt meg, føler jeg har stress helt opp til halsen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre Det er så mange ting jeg vil snakke om, føler hele meg er en ballong som bare vil sprekke men vet ikke når! Jeg trenger hjelp men tør ikke snakke med no

Besvart 29.12.2018 10:13
 

Svar
Kjære jente 13 år

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du blir fortvilet og ikke vil ha det sånn som du har det nå. 

Du beskriver symptomer som kan minne om angstsymptomer, men for å si noe mer sikkert om hva du plages med så må en vite mer om deg og din historie. 

Ut fra hva du skriver så tenker jeg at det vil være godt for deg å ha noen å snakke med. Du har flere tanker og følelser som jeg forstår ikke er lett for deg å bære på alene, og som blir for vanskelig for deg å håndtere. Derfor vil jeg anbefale deg å gå til helsesøster på skolen eller til Helsestasjon for ungdom, der kan du få støttesamtaler over tid og få hjelp til å forstå mer av det som plager deg og finne ut hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og sammen med andre. 

Jeg synes også du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det nå. De bør vite om strevet ditt, slik at de kan være gode omsorgspersoner for deg og gi deg trygghet, støtte og masse kjærlighet. Det trenger du nå. 

Jeg forstår at det kan føles vanskelig å snakke med noen om vonde følelser og tanker, men det er viktig at du gjør det. Du er veldig tydelig og beskriver godt her i innlegget som du har skrevet inn til oss, så jeg er helt sikker på at du kan få til å si noe om hvordan det er for deg. Eventuelt kan du også vise foreldrene dine, helsesøster/Helsestasjon for ungdom hva du har skrevet her, så vil det være en fin start på en god samtale for deg.

Husk at du alltid kan kontakte Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser