Hopp til hovedinnholdet

Snakke med psykolog uten at foreldrene får vite det

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Kan jeg snakke med psykolog uten at foreldre trenger å vite om det? Hvordan får jeg gjort det isåfall? Sliter litt psykisk og orker egentlig ikke å ha det sånn her lenger. Foreldrene mine kan ikke vite noe, da dør jeg liksom. Hjelp meg

Besvart 06.01.2019 00:55
 

Svar
Hei

Ja det kan du. Når du er over 16 år er det du som bestemmer hvilke helseopplysninger foreldrene dine skal få. Du skal trygt kunne oppsøke helsepersonell og få helsehjelp uten at foreldrene dine blir involvert. 

Hvis psykologen tenker at foreldrene dine bør være informert noe du har fortalt, så skal skal vedkommende snakke med deg om det først. Da kan dere snakke sammen om det og finne ut om foreldrene dine skal få informasjon og hva de i tilfelle skal få informasjon om? Se artikkel om taushetsplikt.

Du kan kontakte helsestasjon for ungdom, helsesykepleier på skolen hvis du går på skole eller fastlegen din. De stedene kan du få hjelp til å vurdere hva som kan være rask og riktig hjelp for det du sliter med psykisk. Noen ganger er det å snakke med noen som hjelper. Noen ganger er det noe annet som kan hjelpe. Det er bra at du har tatt stilling til at du ikke orker å ha det sånn lenger og at du vil ha hjelp. Det er et godt utgangspunkt for deg til at hjelp kan hjelpe.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser