Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med en del ting

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Sliter veldig med en del ting, som fr.eks sinne, er mye lei meg, ofte sliten, føler at jeg ikke blir helt hørt, ensomhet osv. I går innså jeg at jeg måtte sende spørsmål fordi hadde en bitteliten krangel med mamma og søstra mi. Den var egentlig ikke noe høylytt, det var bare jeg som ikke hadde lagt fra meg telefonen, men midt under hele krangelen var det ett eller annet som klikka for meg. Det kom sånn plutselig. Vet ikke hvorfor. Da sa jeg masse stygt til dem, smalt i dørene og rev ned gardinene på rommet. Etterpå var jeg bare lei meg og hadde en klump i magen. I tillegg sliter jeg veldig med å tro at folk liker meg. Har en stor vennegjeng, og jeg trives men føler meg likevel alene og hjernen min lar meg ikke tro at jeg blir likt. Det er også veldig dritt. Mamma og pappa skilte seg i 2017, så døde mormor tidlig i 2018. 2018 var ett drittår for meg, fikk ikke den hjelpen jeg trengte, så sliter fortsatt. Trenger hjelp, tusen takk <3

Besvart 10.01.2019 23:02
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du har det vanskelig når du har opplevd mye vondt og du opplever at du reagerer på måter som blir vanskelig etterpå. Det er bare du som kan vite hva som er hjelpsomt for deg. Men mange opplever at det hjelper å snakke med noen. 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon. Se også vedlagte artikler.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser