Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert og har tanker om å ta livet mitt. Hva gjør jeg?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei eg bur på folkehøgskule og nå sliter eg med depresjon i snart 3 måneder og har så mye vonde ting at rg har tenkt veldig mye på selvmord. Og nesten er klar for å gjøre det eg får ikke dei tankene vekk eg har veldig lav selvtillit for meg sjølv og eg er lukket person stoler ikke på mor eller far. Det er nesten sånn at eg lengder etter steg hvordan man dreper seg. Og trenger hjelp klarer kkke å snakke med folk direkte. Klarer bare å uttrykke når eg skriver. Hva skal eg gjøre og dei ansatte gjøre for å hindre det ?

Besvart 06.01.2019 14:07
 

Svar
Kjære deg!

Det er vondt å lese at du har det så vanskelig. 

Når jeg leser det du skriver blir jeg veldig bekymret for deg og opptatt av at du må få hjelp til å få det bedre. 

Selvmordstanker kan komme når man har det veldig vondt og ikke vet hvordan man skal håndtere det. Selvmordstanker er imidlertid ikke det samme som et ønske om å dø, men et ønske om å få det bedre.

Husk at det å ta sitt eget liv er en permanent løsning på noe som kan løses på andre måter. Selv om alt føles veldig mørkt og håpløst nå så finnes det andre alternativer å få det bedre på.

Sånn som du har det akkurat nå kommer du ikke til å ha det for alltid, det er viktig å huske på. 

Jeg forstår at det krever veldig mye av deg å skulle snakke med noen om dette, men det er veldig viktig for at du skal få det bedre. 

Jeg vil at du tar kontakt med en av de ansatte på skolen din og fastlegen din. Du sier at du uttrykker deg best når du skriver - skriv ned hvordan du har det og hva du opplever og ta dette med deg. Evt. kan du vise de det du har skrevet her samt svaret fra meg. 

Jeg blir også opptatt av at foreldrene dine må vite hvordan du har det. Det er så viktig at de vet, slik at de kan hjelpe deg og støtte deg på den måten du trenger akkurat nå. 

Du kan også ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111 eller legevakten 116 117. Her vil du få øyeblikkelig hjelp. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med noen over telefon kan det kanskje være nyttig for deg å benytte deg av chattetjenestene www.korspaahalsen.no eller www.soschat.no. De vil veldig gjerne hjelpe deg. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv og hold ut. Det vil bli bedre!

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert