Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sint og lei meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år. Jeg sliter med meg selv og styre dritt sinnet mitt. Min stefar er grei og snill og sånt, jeg hadde god kontakt med han en stund men det ble brutt så fikk jeg god kontakt med mamma etter jeg fikk meg kjæreste og begynte å føle at kroppen min ble dritt. Mamma er snill som stiller opp men forsvarer meg ikke når stefaren min er til stede. Han tror jeg løy om at kjæresten min skulle hjelpe meg med en presentasjon og jeg ble sint og greide ikke styre sinne mitt. Jeg syntes det er vansklig og snakke med mamma om ting når hun ikke står opp å forsvare meg når han er til stede. Jeg har kun to venner og en kjæreste de to vennen mine går ikke på samme skole som meg og kjæresten min går første året på VGs og han skal begynne på en ny skole lenger vekk fra meg så han må flytte er det derfor jeg er sint og lei meg. Og jeg har ADHD. Er så lei alt. Hva skal jeg gjøre??

Besvart 13.01.2019 15:15
 

Svar
Hei

Så bra at du spør om hva du kan gjøre når situasjonen oppleves  vanskelig. Det er ingen god opplevelse å oppleve at man ikke klarer å styre sinnet. Jeg får inntrykk av at noe av det som er krevende for deg handler om kontakten med de voksne hjemme, venner og kjæresten din. Hvordan man har det sammen har stor betydning for hvordan man fungerer i hverdagen. 
Du nevner at du har ADHD. Hvilken betydning har det for deg at du har ADHD? Er det noen hensyn du må ta i hverdagen for å ha det bra med deg selv og fungere bra sammen med andre?
Det er vanskelig å forandre andre. Du må prøve å finne ut hva du kan gjøre selv for å endre på situasjonen din. Kanskje du må sortere litt i alt som er vanskelig. Hva kan du for eksempel gjøre selv for å ha det bra sammen med:
  • Venner
  • Familie og stefar
  • Kjæresten din
  • Deg selv

Snakk gjerne med helsesykepleier eller sosiallærer på skolen om det du tenker på. Noen ganger er det lettere å finne løsninger når man snakker med noen. 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Håper du får det bedre snart. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser