Hopp til hovedinnholdet

Har høy puls, er redd for det meste - hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Spørsmål Hei Jeg sliter ofte med høy puls og er redd for det meste, jeg luker ikke å dra ut på gata eller kjøpesentere/ butikker Etc når det er mye folk og jeg liker heller ikke når det kommer besøk hjem til oss. Jeg liker heller ikke støy(støvsuging, krangling, bråk og nor noe skal lete etter noe) hva kan jeg gjøre? Liker heller ikke å spørre om noe med masse folk rundt

Besvart 11.01.2019 22:16
 

Svar
Hei, gutt på 15 år

Det høres slitsomt ut å ha det sånn. Du beskriver høy puls og at du er redd for det meste. Dersom man opplever overdreven frykt som ikke står i samsvar med situasjonen og dette fører til betydelig problemer i hverdagen til den det gjelder kan det dreie seg om en angstlidelse. Du kan lese om de ulike angstlidelsene her. Det finnes mye god hjelp å få for alle angstlidelser. Det å være engstelig for å gå på kjøpesenter kan for noen være det vi kaller agorafobi og det å engste seg når man er med andre mennesker kan dreie seg om det samme eller for enkelte kan det dreie seg om sosial angst. For å finne ut hva som eventuelt plager deg så trenger du en ordentlig utredning hos lege eler psykolog. Det finnes mye god hjelp for alt det som du beskriver. Jeg anbefaler deg å gå til enten helsesykepleierhelsestasjon for ungdom eller fastlegen din for hjelp videre. Alle disse stedene kan du få hjelp til å få det bedre!

Når det gjelder det å overvinne sin frykt/angst så er det eksponering som gjelder. Dette betyr at man utsetter seg for det man engster seg for. Dersom man unngår det man er redd for/engstelig for vil dette som regel bare føre til at det blir verre. Det er også viktig at man blir værende i situasjonen til angsten går ned og ikke "rømmer" midt i situasjonen. Dette vil en psykolog eller lege kunne forklare deg bedre og kunne hjelpe deg til å tilpasse for akkurat deg. 

Når det er sagt så er det ikke farlig å ha angst/frykt med høg puls - men det er veldig slitsomt i lengden. Dersom man har mange ting man engster seg for gjennom hele dagen så blir det vanskelig å gjennomføre vanlige ting og hverdagen blir kanskje litt tyngre. Da er det viktig at man får hjelp til å komme inn på rett spor igjen ved å søke hjelp.

Håper at mitt svar var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt. Lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser