Hopp til hovedinnholdet

Jeg har psykiske problemer og det går utover forholdet. Hva gjør jeg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 18 år og har vært sammen med kjæresten min siden jeg var 15. Jeg har masse psykiske problemer og sliter mye med egne ting noe som har påvirket og fremdeles påvirker forholdet vårt veldig. Vi bestemte oss for at vi ble kjærester bare 1 uke etter at vi møtte hverandre for første gang og vi er begge enige om at vi gikk litt fort frem men at det var værdt det. Nå sliter vi mye, eller rettelse jeg sliter mye. Jeg klarer ikke å gjøre henne glad og hun sier at hun ikke vet hva hun føler lenger. Jeg føler meg som en forferdelig person og vet ikke hvordan eller hva jeg skal gjøre for å fikse opp i ting. Jeg er også i militæret så jeg får ikke muligheten til å være sammen med hun. Og vær gang vi snakker sammen på telefonen så begynner jeg å gråte fordi jeg tenker på hvor mye jeg elsker henne. Jeg blir helt knust av tanken på at det kanskje er i ferd med å bli slutt. Hva kan jeg gjøre for at hun skal elske meg slik hun pleide?

Besvart 12.01.2019 18:58
 

Svar
Hei, gutt på 18 år!

Det høres ut som dere allerede kjenner hverandre godt ettersom dere har vært sammen i 3 år. Du vet nok bedre enn meg hva som er viktig for henne i forholdet deres. Når det er sagt så kan man ikke styre noen andre sine følelser og dersom hun kjenner at følelsene hennes ikke er de samme så er det vanskelig å gjøre noe med det. Forsøk å spørre henne hva hun trenger og hvordan dere kan komme på rett spor igjen. Det er ikke noen andre som kan svare på dette enn hun selv. 

Når det er sagt så høres det ut som om situasjonen føles ekstra vanskelig av flere grunner: du har det ikke bra med deg selv og du er i militæret slik at dere ikke kan møtes for å snakke jevnlig. Det at du føler deg som en "forferdelig person" kan nok komme av de psykiske problemene som du beskriver at du har. Dersom man har det vanskelig psykisk vil måten vi ser oss selv, andre og verden på være preget av dette. Personer som er deprimerte vil for eksempel se bildene gjennom depressive "briller" slik at alt føles vanskeligere. Det å ha psykiske problemer og å gråte fordi man er redd for å miste kjæresten høres ikke ut som en "forferdelig person". Det at du tenker slik om deg selv kommer gjerne som et uttrykk for hvor vanskelig du har det nå. 

Jeg tror kommunikasjon er nøkkelordet her. Du og kjæresten må snakke sammen og kanskje trenger også du å få hjelp for alt det du opplever. Det finnes hjelp å få når man har det vanskelig psykisk i militæret. Du kan ta kontakt med sykestuen som skal finnes i hver hovedleir. Du kan også sjekke ut denne siden for tips til oppfølging når man har det psykisk vanskelig i militæret. Blant annet kan du ringe til Grønn Linje som du kan lese om inne på linken. Dersom du trenger hjelp også når du kommer hjem vil det være lurt at du enten tar kontakt med Helsestasjon for ungdom eller at du tar kontakt med fastlegen din. 

Jeg ønsker deg alt godt og håper du og kjæresten finner ut av det samt at du får hjelp med dine psykiske problemer slik at du får det bedre med deg selv. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

8 kjærlighetsråd

Forelsket (colourbox.com)

Trine (18) har vært sammen med noen forskjellige gutter. Hun grubler på hvem som er riktig for henne. Den forrige var jo ”Mister Perfect” da hun ble sammen med ham, men det viste seg at hun tok feil igjen, og nå er hun oppgitt over seg selv.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Par (www.colourbox.com)

Å være i et forhold kan både være tøft og fint. Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig stor trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser