Hopp til hovedinnholdet

Jeg mistet nylig katten min og kommer ikke over han.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg mistet nylig katten min. Han ble 14 år og måtte bli avlivet fordi han hadde nyresvikt, og ifjor virket ikke 85% av nyrene hans. 29.12.18 måtte vi avlive han fordi han ikke ville spise eller drikke og var helt pannekake. Jeg har ikke kommet over han og det har gått en halv uke! Jeg gråter hver dag og har et bilde jeg ser på hver kveld. Pappa liker ikke at jeg ser på det bilde, fordi jeg pleier å være våken til 02:00 osv fordi jeg tenker på han. Jeg hadde han hele livet og trenger å snakke om han med mamma / pappa men pappa liker ikke å snakke om det! Jeg kommer meg ikke over han og han var helt spesiell! Han var ikke som alle katter! Han var oransje, redd for folk og hatet å bli tatt på magen / løftet opp. Jeg har veldig lyst på nytt kjærledyr men kan ikke få det fordi søstera mi er allergisk! Jeg trenger det får å komme meg raskere over han! Jeg har fått noen av tingene hans. Jeg tør ikke å snakke med andre om dette fordi jeg bare må gråte! Hvordan kan jeg komme meg over han?

Besvart 15.01.2019 10:35
 

Svar
Hei jente (13)

Det er utrolig tøft å miste et kjæledyr du har blitt veldig glad i, så jeg forstår godt at du er veldig lei deg nå. Det er veldig kort tid siden katten din døde og  derfor er det ikke unormalt at du ikke har kommet over han ennå. Det kan ta litt tid.

De aller fleste blir veldig glade i og får en nær kontakt med kjæledyrene sine. Du er heldig som har kjent han hele livet og hatt han så lenge. Ta godt vare på alle de gode minnene om katten din.

Det ulikt fra person til person hvor lenge de opplever sorg når de mister kjæledyret sitt. Det er viktig å ha noen å prate med om hvordan man har det. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med de andre i familien din om akkurat dette. Hvis pappa ikke er så glad i å snakke om det, så kanskje du kan snakke med noen andre. 

Løsningen for å komme over sorgen er ikke å skaffe et nytt kjæledyr med en gang, men å bearbeide følelsene dine. Sorgen blir lettere å bære etter at det har gått litt tid. Det er veldig fint at du har fått noen av tingene hans, som kan minne deg på de gode minnene, men også savnet. 

Om du ikke ønsker å snakke med familien din vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Hun kan gi deg mange gode råd når det gjelder sorg.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan titte på:)

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise