Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg faller og har det så vanskelig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har et veldig stort problem, men at jeg føler at når jeg er hjemme i mitt eget hjem at bare hele gulvet å meg skal falle ned og det verste er at jeg har rom helt på topp, jeg har spurt om hjelp fra moren min men hun ler bare når jeg sier det til henne og sier at jeg skal slutte, det er det samme når jeg tar ut oppvasken og ska sette dem på plassen føler jeg bare at kommer til å dette ned for det er så mye inni der, jeg klarer det snart ikke mer jeg har bare lust til å gjøre slipp på denne følelsen, jeg har hate det så vanskelig og at noen ganger så setter jeg meg bare ned på bakken og gråter og når jeg gråter får jeg en grusom smerte i hele meg og det gjør så veldig vondt at jeg bare vil få det vekk jeg klare snart ikke mer av dette, vær så snill og hjelp meg, det gjør bare så vondt jeg takler ikke smerten lenger det gjør bare så veldig vondt, hjelp!!??

Besvart 14.01.2019 07:46
 

Svar
Kjære jente 15 år

Det er ikke greit for deg nå og jeg forstår at du er fortvilet og ikke vil ha det sånn.

Jeg tenker det er uheldig at du ikke blir tatt helt på alvor av moren din, og det har kanskje også gjort deg ennå mer fortvilet og forsterket følelsen av å stå i det vanskelige helt alene. 

Det er viktig at du tar på alvor at du får fallefølelse og blir så fortvilet og gråter. Det er smertefullt for deg og jeg tenker ikke at du skal være alene med slike følelser. 

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du be om støttesamtaler over tid og sammen kan dere utforske mer av hva det er som plager deg så og hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv. Helsesykepler og Helsestasjon for ungdom vil ta deg på alvor og de kjenner til mange gode hjelpeteknikker som kan være fine for deg å teste ut med god støtte underveis. De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse team i kommunen der du bor eller fra BUP. 

Jeg synes også du skal søke støtte hos de du har rundt deg. Fortell om det du kjenner på. De rundt deg bør vite om hvordan du har det nå. Du trenger støtte, trygghet og masse kjærlighet nå. Jeg håper du kan få til en god samtale med moren din, slik at hun forstår alvoret og møter deg på en annen og bedre måte. 

I tillegg vil jeg anbefale deg å sørge for å ha god egenomsorg nå. Du bør ha nok søvn hver natt, så få til god søvnhygiene. I tillegg bør du spise regelmessig og jevnt igjennom dagen. Ta deg også en lang gåtur hver dag, ute i dagslys. Det gjør godt for kropp og sinn, og vil også gi deg muligheten til å falle mer i ro på kveld og natt. Bruk i tillegg gode avledningsteknikker som eksempelvis høre på avslappende musikk eller se en fin serie som du kan slappe av til. 

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser