Hopp til hovedinnholdet

Alle i familien min sier at jeg er en negativ og pessimistisk person

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Alle i familien min sier at jeg er en negativ og pessimistisk person, som alltid er sur , klar til å bli frustrert når som helst. For å være ærlig er det kanskje sant. Slik er jeg ikke på skolen, da er jeg veldig snill og vennlig, og jeg har mange venner, han jeg liker sier at jeg er veldig snill og søt, ingen på skolen tror liksom ikke på meg når jeg forteller dem hvor negativ jeg kan være når jeg er hjemme. Jeg har gode foreldre, og 3 småsøskne som er alltid klare til å gjøre dagen min dårlig. Så da blir jeg sur,men foreldrene mine forstår ikke. Jeg er veldig hjelpsom da, jeg gjør nesten all husarbeidet så mamma kan slappe av. Men når hun blir sur på meg når jeg blir litt lei, så sier hun at jeg ikke er til noe nytte, og slike ting. Hvordan kan jeg vise familien min hvordan jeg virkelig er, det er litt vanskelig. Jeg har også forklart dem hvor sliten og trøtt jeg er, men de hører ikke. Burde jeg bare vær negativ da?

Besvart 19.01.2019 17:23
 

Svar
Hei

Det kan ikke være greit å få så mange negative kommentarer på at du er negativ og pessimistisk.

Når jeg leser det du skriver, virker du som en omtenksom, forståelsesfull, snill og hjelpsom jente, både når du er sammen med venner og hjemme. Du er opptatt av å hjelpe til slik at foreldrene dine skal få slappe av. Det er veldig fine egenskaper å ha. Samtidig virker som om du strekker deg veldig langt og at foreldrene dine tar dette som en selvfølge.

Husk at du har også krav på ha tid for deg selv til lekser, aktiviteter, venner og å slappe av med ingenting, for å hente overskudd.

Du er storesøster med 3 små søsken. Det kan være veldig strevsomt. Det er bra at du hjelper til hjemme, men det kan virke som du har urimelig mye ansvar. Kanskje blir dette tatt som en selvfølge av foreldrene dine?

Opplever du noen gang takknemlighet for alt du hjelper til med? 

Det er ikke rimelig at du som 13-åring skal ha ansvar for nesten alt husarbeid alene. Du strekker deg langt og blir sliten. 

Jeg anbefaler deg å snakke litt med foreldrene dine når dere alle er litt opplagte. Fortell dem at du gjerne hjelper til, men at du opplever at du får for mye ansvar, og at du aldri opplever å få oppmuntring og takk for det du gjør. Dette bidrar til at du blir sliten og frustrert.

Ingen kan være smilende og blid hele tiden. Du er også tenåring med mye hormoner i kroppen, som også påvirker humør og temperament innimellom.

Om du ikke opplever å få en endring, vil jeg anbefale deg å snakke litt med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Du kan beskrive litt mer hvordan hverdagene dine er og kanskje kan hun hjelpe deg å snakke med foreldrene dine om du ønsker det.

Jeg legger også ved et par artikler du kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, uno

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser