Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med angst. Kan dere hjelpe meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Hver torsdag har jeg praksis i et eldrehjem. Forje semester var angsten ganske ille hver gang jeg skulle dit, men etter vinterferien har det forverret seg. Forje uke var det så sterkt at jeg hadde to depresive episoder i løpet av uken, og resten av dagene var fylt med angst. To av dagane på skolen var det så mye at jeg begynte å gråte og skjelve. Den første gangen det skjedde var midt i timen. Den andre gangen det skjedde var rett før og jeg klarte ikke komme meg tilbake til timen før en time var gått. Praksisen klarte jeg ikke å dra på i det hele tatt. Jeg har praksis denne uken og er redd for at forje uke skal repetere seg. Samtidig hvis jeg ikke møter opp nå vil jeg ha vært borte to ganger allerede og det vil jeg ikke. Jeg har min første DPS time denne fredagen og vil ikke kunne spørre om råd der før praksisen er over. Jeg prøver å få hjelp av læreren min men hun svarer meg ikke helt og jeg tror ikke hun forstår. Hva burde jeg gjøre? Takk for hjelpen

Besvart 18.01.2019 20:28
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hvor vanskelig det er for deg å være i praksis. Jeg forstår at dette er slitsomt for deg!

Det er fint at du skal få hjelp snart!

Vet du hva som gjør at du opplever det som vanskelig å være i praksis? Hva du er redd for? Vet du hva tankene dine forteller deg?

Angst er ikke farlig men det kan føles veldig ubehagelig - akkurat som du sier. Dersom man er redd for å gjøre feil så kan dette gjøre at det blir ekstra vanskelig å følge opp praksisen. Jeg vet ikke om det er slik for deg?

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med skolen eller veilederen du har om det du opplever. Du kan si at du strever med angst og at du skal få hjelp. Det kan være at du en periode kan få tilrettelegging. Dette kan skolen hjelpe deg med.

Når det kommer til håndteringen av angst så forsøk og tenk at det ikke er farlig. Selv om kroppen din reagerer som om den er i en farlig situasjon så er jo ikke det riktig. Da kan du svare kroppen med å tenke på at dette går fint. Ved å puste rolige pust helt ned i magen noen ganger så vil aktiveringen/ stressreaksjonen i kroppen roe seg ned. Det kan høres rart ut men det som skjer når man har angst er at kroppen og hjernen reagerer som om vi er i fare. Da er det viktig at vi svarer tilbake og forsøker å roe ned kroppen.

Dersom du trenger pauser for å hente deg inn igjen så gjør det. Men den beste måten og håndtere angst på der og utfordre den og ikke la den vinne!

Tankene er vonde og ofte negative når vi har angst. Forsøk å tenk på at tankene dine ikke forteller deg sannheten -og at dette kommer til å gå bra!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Håper du får det bedre snart!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst