Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt psykisk i et og et halvt år og vil egentlig bare dø.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei,jeg er en jente på 13 år som har slitt psykisk i et og et halvt år og egentlig bare vil dø føler ingen i familien liker meg det er jeg som gjør alt feil liksom pluss at jeg ikke har noen venner jeg har en venn og henne går ikke på samme skole som meg Har prøvd å ta kontakt med flere alarmtelefoner osv

Besvart 14.01.2019 17:28
 

Svar
Kjære jente 13 år

Det høres veldig vondt og vanskelig ut for deg, og jeg forstår at du ikke vil ha det sånn som du har det nå. 

For mange så er tanker om å dø et uttrykk for desperasjon når man kjenner at følelser og tanker blir overveldende. Det er mange som har selvmordstanker som forteller at de ikke egentlig ønsker å være død, de ønsker bare å få det bedre men vet ikke hvordan. Det er kanskje slik for deg nå.

Jeg vil råde deg til å kontakte noen med en gang som du kan få hjelp hos. Når man er langt nede så vil det for mange være nødvendig å få snakket med noen for å få nye perspektiv.

Det finnes mange muligheter for å få hjelp og få noen å snakke med. Dersom du klarer å åpne deg for foreldrene dine så er det veldig bra. De bør vite om hvordan du har det nå, slik at de kan være gode omsorgspersoner for deg nå. Det tenker jeg du trenger. Ettersom du er mindreårig vil de være viktige personer i oppfølgingen av hvordan du nå har det.

Dersom du synes det er lettere å kontakte noen utenfor familien i første omgang så kan du enten gå til helsesykepleier på skolen din, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din

Du kan også ringe for å snakke med noen voksne for råd. Enten på Kors på halsen eller Alarmtelefon for barn og unge Det finnes også chattetjenester som www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. Du skriver at du har forsøkt å ta kontakt med flere alarmtelefoner og har kanskje da ikke opplevd at det var til hjelp for deg, men jeg ber deg forsøke igjen og be om hjelp. Det trenger du nå!

Det viktigste er at du ber om hjelp! Du skal ikke ha det sånn som du har det nå, og heller ikke være alene når du har det så vondt. Uansett hvor vanskelig du har det nå så er det fullt mulig å få det bedre. Det lover jeg deg!

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg! Jeg ber deg lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Hold ut og ta godt vare på deg selv.  

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser