Hopp til hovedinnholdet

Blir ofte redd og får vondt i magen. Hva feiler det meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Om læreren spør spørsmål i klassen, blir jeg helt varm i kroppen og hjerte mitt begynner å dunke fort. Til og med om jeg rekker opp hånda selv og jeg er 100% sikker på svaret skjer dette. Jeg pleier å si nei til å bli med venner på kjøpesentre fordi jeg vet det kommer til å være masse folk, men for noen litt siden sa jeg ja. Plutselig midt på senteret følte jeg meg helt innestengt, og det ble tungt å puste. Jeg ble helt varm i kroppen og hjertet dunket fort. Jeg løp til nærmeste butikk hvor det var tomt, bare for å puste ut. Det samme skjedde da jeg var på møte med skolen. Jeg satt bakerst i et rom med ca. 100 stk. Alle så fram på skjermen, men likevel følte jeg alle hodene snudde seg og stirret på meg. Det var rett før jeg måtte løpe ut, men tenkte at da kommer folk ihvertfall til å stirre på meg. Dette er det mest ubehagelige jeg ha opplevd. Før slike "samlinger" er jeg ofte redd og får vondt i magen. Selv om jeg ikke aner hvorfor jeg er redd, blir jeg kvalm. Hva feiler det meg?

Besvart 20.01.2019 21:27
 

Svar
Hei jente 15 år.

Jeg forstår at du bekymrer deg for om det er noe som feiler deg. 

Det er vanskelig å si hva dette er. Kanskje er det sånn at du blir nervøs eller redd? 

Det vi vet, er at det er noen som reagerer slik du beskriver; i klasserommet, når man ser folk på sin egen alder og på steder der det er mange folk. 

Den reaksjonen du får i kroppen er ikke farlig; Hjertet slår hardt, man puster raskt og man kan føle seg varm i hele kroppen. Det er som om kroppen tror det er noe som er farlig, men så er det ikke det.  

Når du kjenner reaksjonen komme kan du se etter en firkant, for eksempel telefonen din. Legg telefonen foran deg og se på den. Så puster du ut i tre sekunder mens du ser på den ene siden. Så puster du inn i tre sekunder mens du ser på side nummer to. Deretter puster du ut mens du ser på side nummer tre i tre sekunder. Så puster du inn mens du ser på side nummer fire. Og sånn fortsetter du til pusten og hjertet er rolig. 

Du kan også be foreldrene dine kjøpe sitroner. Skjær opp en sitron i båter og ha med i en liten plastpose eller en liten boks med lokk. Når du kjenner reaksjonen komme, kan du ta fram en sitronbåt og bite i sitron-kjøttet. Da får smaksløkene i munnen nesten sjokk, og det vil dempe reaksjonen. 

Neste gang du har gym, kan du kjenne etter hvordan hjertet slår når du løper fort. Slik er det med hjertet når du får denne reaksjonen. Det er ikke farlig. Det å vite det, kan gjøre det lettere for deg å takle det som skjer.

Du kan snakke med noen om dette. Du kan snakke med de hjemme. Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111. Da får du snakke med en fagperson, noe som kan være nyttig for deg. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være til nytte for deg. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser