Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å puste og lurer på hva det kan være?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en anorektisk(behandles) jente på 14 år (2004) Hver gang jeg går til og fra skolen, og går forbi mennesker, får jeg så vidt puste. Jeg klarer bare ikke puste. Generelt når det er mange folk et sted, får jeg ikke puste. Har dere noen ide om hva det kan være? Ihvertfall veldig ubehagelig

Besvart 16.01.2019 14:01
 

Svar
Hei jente 14 år

Det høres veldig ubehagelig ut for deg og jeg forstår at du lurer på hva det er.

Jeg vil be deg om å snakke med behandleren din om pusteproblemene som du opplever til og fra skolen og når du går forbi mennesker. Dette er noe dere kan finne mer ut av og jobbe med.

Uten å si helt for sikkert hva det er, så minner det du beskriver i innlegget ditt om angstsymptomer og det forstår jeg er veldig ubehagelig for deg. Angst er en vanlig tilleggsproblematikk parallelt med anoreksi, men vit at den så absolutt kan behandles. Derfor er det viktig at du snakker med behandleren din om det og får rett og god hjelp der! 

Du kan få mer informasjon om angst og hva slags funksjon den har for deg, og i tillegg bør du lære deg noen gode pusteteknikker for å dempe dens kraft. Dette er noe behandleren din kjenner til og sammen kan dere skreddersy en behandling som kan hjelpe deg til å få det bedre med deg selv og sammen med andre. 

Et eksempel på pusteøvelser kan være å trekke pusten dypt, helt ned i magen og telle 5 sekunder før du langsomt slipper pusten ut igjen. Dette kan du gjenta ca 10 ganger. Når du kjenner at det har roet seg kan du bruke avspenninngsteknikkene du har øvd på. Det finnes mange forskjellige øvelser. Noen kan du finne ved å søke på internett eller bøker. Helt på slutten på artikkelen "søvn er viktig" finner du eksempel på en slik avspenningsøvelse. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse