Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg komme over tingene som har skjedd?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har et dårlig forhold til faren min. Jeg delte rom med han til ungdomsskolen fordi vi hadde lite penger og ikke noe sted og bo... Han har hatt litt problemer etter en arbeidskade som gikk utover meg. Vi hadde dyr han lot bæsje over alt og han vasket aldri. Spiste en gang om dagen og har fått problemer med mat senere... Nå har jeg flyttet ut, men blir kvalm når han prøver å kontakte meg. Jeg later som ingenting men jeg føler ikke han kjenner meg. Jeg ble utrolig deprimert av disse boforholdene og nå når jeg først har flyttet ut prøver han å få orden på livet sitt. Jeg er bitter og sur for at han ikke gjorde noe med det når jeg var barn. Han forteller meg om at mamma har ruset seg, men mamma vil ikke vil jeg skal vite det, føler ikke jeg kjenner noen av foreldrene mine... Vil bare kutte kontakten med de men jeg føler meg skyldig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal komme over tingene som har skjedd og problemer de har gitt meg..

Besvart 21.01.2019 08:32
 

Svar
Hei jente 18 år

Jeg forstår at du ikke opplever å ha en god barndomstid å se tilbake til og at det gjør det opprørt og fortvilet.

Det er trist å lese at du har det sånn som du har det nå, og at det er såpass ille at du vurderer å kutte kontakten med foreldrene dine.

Jeg har dessverre ingen oppskrift på hvordan du skal komme deg over det som har skjedd i barndommen din, men jeg tror det kan være veldig godt for deg å snakke med noen om hva du har opplevd og sortere litt i hvilke følelser du nå sitter igjen med.

Det å prate med noen profesjonelle om opplevelser en har hatt kan oppleves som veldig helende og godt, og du vil ha mulighet til å se historiene du bærer med deg i nye perspektiver og kanskje du får til å slippe mer tak i de vonde følelsene som gnager inni deg nå.

Jeg vil anbefale deg å gå til Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler der. Der kan du få hjelp til å sortere tankene og følelsene dine, og sammen vil dere finne ut av hva du er i behov av nå for å få det bedre med deg selv. Personen du snakker med ved Helsestasjon for ungdom vil også - sammen med deg - vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra DPS.

Alternativt så kan du oppsøke fastlegen din og be om henvisning til psykolog med avtalehjemmel. Da må du selv ta kontakt med de psykologene som har hjemmel i ditt opptaksområde, og be om psykologsamtaler for å bearbeide opplevelser fra barndommen.

Vit at det finnes hjelp å få, og at du ikke skal ha det slik som nå.

Jeg legger ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser